Crkvena zvona ponovno su se našla na meti pojedinaca kojima navodno remete mir, a ovoga puta sporna su postala zvona na katoličkoj crkvi svetog Ante u Bugojnu, prenosi Art.info.

Vrhbosanskoj se nadbiskupiji u ime skupine, od kako je navedeno 700 stanara, javio izvjesni Faruk Džidžimilović (što je najvjerojatnije ime izvučeno kombinacijom imena likova iz serije ‘Lud, zbunjen, normalan’), te zatražio najprije da se utiša zvono s crkve, a potom i zaprijetio tužbom protiv bugojanskog župnika fra Hrvoja Radića.

Spomenuti Džidžimilović naveo je kako su mu je posebno zasmetala zvonjava uoči mise zadušnice 27. srpnja, na 27. godišnjicu progona i stradanja bugojanskih Hrvata. “Žrtvama treba smiraj, a ne prekomjerno zvonjenje koje nikom ništa dobro nije donijelo, osim remećenja mira. I nama živima treba mir i odmor”, stoji u dopisu stanara koji tvrde da je jačina crkvenih zvona u posljednje vrijeme pojačana. Budući da zvona nisu utihnula, Džidžimilović je najavio tužbu.

“Zvona se ne mogu pojačati niti smanjiti“, odgovorio je na prozivke bugojanski župnik fra Hrvoje Radić. „Ista zvona koja su zvonila prije rata su nakon rata restaurirana jer su u ratu granatirana i očišćena su. To je sve. Ja zaista ne znam tko stoji iza takvih dopisa koje sam dobio i ja i uprava Vrhbosanske nadbiskupije. Ono što znam iz kontakata s brojnim vjernicima muslimanima, koji žive u blizini crkve, je da njima zvona ni njihov zvuk ne smetaju te da su i oni kao i ja zgroženi dopisima pojedinaca koji su, ne bih to isključio, vrlo moguće instruirani s vrha.“

Sa stavom da su dopisi protiv zvona instruirani s vrha, složio se i predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojna Igor Vrljić.

“Takvo ponašanje je u suprotnosti sa svim obilježjima suživota. U pitanju je još jedan u nizu primjera gaženja prava Hrvata i katolika u Bugojnu i to baš u vrijeme dok se sjećamo svojih stradanja i progona”, rekao je te podsjetio da je u Bugojnu dobrim dijelom na zemljištu koje je u vlasništvu Hrvata sagrađen Islamski centar.

“Kako je moguće da u mnoštvu islamskim vjerskih objekata s kojih se svakodnevnu čuju zvukovi ezana koji pozivaju na molitvu, mir pojedinaca remeti jedino zvono s crkve sv. Ante”, zapitao se Vrljić.

Župnik fra Hrvoje Radić najavio je da pritiscima neće popustiti, posebno jer očekuje da bi borba protiv zvona mogao biti tek prvi u nizu zahtjeva protiv Crkve u Bugojnu.

“Sad im smetaju zvona, uskoro će zvuk orgulja i crkvene pjesme, potom rasvjeta oko crkve, park Božja bašta, a onda moguće i sama molitva. Ja se takvih pojedinaca ne plašim i zvuk zvona i dalje će kao i dosad pozivati na molitvu u šest ujutro, u podne i u 19 sati. Istinskim vjernicima ma kojoj vjeri pripadali on nikad nije i neće smetati”, rekao je.