Prelat Opusa Dei, mons. Fernando Ocáriz, najavio je 6. listopada sazivanje izvanredne generalne skupštine u prvoj polovici 2023., kako bi se statut Prelature prilagodio dokumentu koji je Sveti Otac objavio ovoga srpnja, „Ad charisma tuendum”, javlja Vatican News.

Dokumentom „Ad charisma tuendum“, Papa je odredio da se od 4. kolovoza ovlasti za prelaturu Opus Dei prenose s Dikasterija za biskupe na Dikasterij za kler te određuje da se prelatu neće više moći dodjeljivati biskupski red.

Skupštinu je najavio prelat Fernando Ocáriz u pismu članovima crkvene stvarnosti koju je utemeljio sveti Josemaría Escrivá, a koje je objavljeno na službenoj web stranici.

„U Generalnom vijeću i u Središnjem savjetodavnom vijeću proučavamo kako postići prilagodbu Statuta Opusa koju je od nas zatražio Papa u skladu s naznakama motuproprija Ad charisma tuendum“, stoji u pismu. „U Dikasteriju za kler su nam savjetovali da se ne ograničimo na razmatranje o ovisnosti Prelature o toj instituciji i godišnjoj, a ne petogodišnjoj periodičnosti izvješća Svetoj Stolici o aktivnostima Prelature, nego da predložimo druge moguće prilagodbe Statuta koje smatramo prikladnima u svijetlu motuproprija. Također su nam savjetovali da odvojimo sve potrebno vrijeme, bez žurbe.”

Budući da je riječ o inicijativi Svete Stolice, prelat objašnjava da „nije potrebno održavati generalne skupštine predviđene za izmjene Statuta”. No, uz povoljno mišljenje Središnjeg savjetodavnog i Generalnog vijeća, odlučeno je sazvati spomenutu izvanrednu skupštinu, ograničenu isključivo za tu svrhu.

Mons. Ocáriz potiče buduće sudionike da unaprijed pošalju konkretne priloge i prijedloge. „Imajte na umu da je riječ o pridržavanju onoga što je Sveta Stolica naznačila, a ne o predlaganju bilo kakve promjene koja bi nam se mogla učiniti zanimljivom“, piše, dodajući: „Osim njegovanja želje da budemo vjerni baštini našeg osnivača, važno je sagledati opće dobro koje proizlazi iz pravne stabilnosti institucija.” Prelat je izrazio nadu da bi tekst motuproprija mogao isto tako „potaknuti druge prijedloge, izvan pitanja Statuta, koji imaju za cilj dati novi život našim apostolatima”.

Sav trud prelat je povjerio zagovoru sv. Josemarije, i to upravo na dvadesetu obljetnicu svečeve kanonizacije, 6. listopada. Pismo završava molitvom Gospodinu „da karizma koju je Bog povjerio našemu ocu za služenje Crkvi novom snagom donese ploda u svačijem životu”.