Posebni predstavnik Njemačke biskupske konferencije za pitanja izbjeglica, hamburški nadbiskup Stefan Heße, rekao je da njegova zemlja trenutno nije na granici kapaciteta za prihvat migranata. „Pogrešno je, pa čak i politički opasno sada govoriti o migracijskoj krizi“, rekao je nadbiskup u subotu 18. studenog u intervjuu za kelnski crkveni portal domradio.de

Nadbiskup Hamburga upozorio je da uvijek treba imati na umu pojedinačne osobe izbjeglice: „Oni ne dolaze k nama zato što bi htjeli ići u šetnju ili zato što bi im to bilo tako lijepo, već bježe od nasilja i bijede. Otvoreno ću reći: ne dolaze kod nas raditi zube“, rekao je mons. Heße, referirajući se na kontroverznu izjavu predsjednika njemačkog CDU-a Friedricha Merza.

Krajem rujna Merz je optužio saveznu vladu za propuste u politici prema izbjeglicama i kritizirao činjenicu da su tražitelji azila dobili punu zdravstvenu uslugu. „Sjede kod liječnika i mijenjaju zube, a susjedni njemački građani ne dobivaju nikakve preglede“, rekao je tada Friedrich Merz.

Nadbiskup Heße je dalje kazao kako mu je poznato da su neke općine dosegle limit za prihvat izbjeglica. „Ali također primjećujem druge koji prihvaćaju izazov i kažu: ‘Mi to možemo’“. Na pitanje kako se osjeća zbog retorike „brod je pun“, mons. Heße je rekao da ta retorika ne opisuje realno situaciju. „Mislim da to izaziva strah i usmjerava cijelu raspravu o azilu i migracijama u krivom smjeru“, rekao je posebni predstavnik Njemačke biskupske konferencije za pitanja izbjeglica. S njegove točke gledišta također nije točno reći „da mase hrle u Njemačku“, kako govore razni populisti.

Nadbiskup Heße je pozvao njemačku saveznu vladu da provede ukidanje prepreka spajanju obitelji, što su najavili u koalicijskom sporazumu. „Sve je to sada stavljeno na čekanje, iako svi znaju da je spajanje obitelji za izbjeglice nešto vrlo važno“, kritizirao je mons. Heße. „Ako poznajete nekoga iz obitelji i zajedno ste u izbjeglištvu, onda je to sasvim drugačije nego da ste sasvim sami.“ Ponovno spajanje obitelji bilo bi „stabilizirajući faktor“, rekao je nadbiskup. Umjesto toga, političari se sada oslanjaju na ograničenja. „I kad kancelar kaže: ‘Moramo više deportirati’, ne mislim da će nove deportacije riješiti problem“, naglasio je hamburški nadbiskup. To je „vjerojatno vrlo mali broj, koji nam uopće ne pomaže“.

U rujnu je nadbiskup Hamburga bio otputovao u Grčku i Tursku na „putovanje solidarnosti“. Ondje je obišao izbjegličke kampove i razgovarao s predstavnicima politike i humanitarnih organizacija.