Barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonllesaj uputio je vjernicima proglas povodom nadolazećeg blagdana sv. Tripuna.

Podsjetivši da stanovnici Kotora tog sveca štuju još od 9. stoljeća, nadbiskup je poručio kako je “štovanje svetaca u svim kršćanskim narodima, pa tako i našem, stvorilo osebujno tkanje u kojem se prepliću vjera i duhovnost, kultura, tradicija, umjetničko i pučko stvaralaštvo, lokalne posebnosti i svojevrsna jedinstvenost”.

“Svetost je u Crkvi univerzalni poziv upućen svima koji ispovijedaju Kristovo ime, a opet su mu se odazvali samo najhrabriji i najdosljedniji, bez obzira na dob, spol i narodnost. Tako je naš sveti Tripun, kao mladić ponukan duhom Evanđelja, propovijedao radosnu vijest, sam mnoge pozvao i obratio na kršćanstvo, te u konačnici vjeru zapečatio svjedočanstvom vlastite krvi. Čast oltara koju uživa kao prijatelj Božji, zaslužio je svojim životom i svojom svjedočanskom smrću.”

No Gjonllesaj – od koga će upravljanje Kotorskom biskupijom uskoro preuzeti mons. Ivan Štironja, novoimenovani kotorski biskup – upozorio je kako moramo nadići “već ustaljeno i duhovno beskorisno promatranje blagdana kao izričaja neke lijepe tradicije, kojom se danas istina, hvale mnogi, a rijetki je shvaćaju, još rjeđe dopuštaju da ona oblikuje njihov duhovni život i moralni svjetonazor, i da bude ono što za kršćane tradicija uistinu jest: predaja pologa vjere iz naraštaja u naraštaj”.

“Štovanje svetaca u prvom redu je iskaz vjere u Boga, kojeg su sveci svojim životom i svojom smrću svjedočili, Boga u čije su ime propovijedali i kojem su posvetili svoj život. Sveci su svoju vjeru u Krista raspetog i Uskrsnulog istinski živjeli, ljubav svjedočili i sprovodili u djelo, ne gubeći nadu ni u najstrašnijim kušnjama. Zato su nam sveci putokazi i primjeri, koji nas ne samo zagovaraju svojom molitvom, već životom potiču da ih nasljedujemo.”

“Vjera u svece bez želje da ih nasljedujemo u ljubavi prema Bogu i prema bližnjem, održavanje tradicije radi nje same, pokazatelji su naše površne i osakaćene duhovnosti koja često ostaje besplodna i beživotna”, poručio je barski nadbiskup, dodavši i kako bi “tradicija proslave sv. Tripuna trebala u nama raspiriti plamen vjere i ljubavi, kojom je i sam mladi mučenik iz Kampsade izgarao za Krista”.

“Obnova osobne duhovnosti u ovom vremenu kušnje, jačanje kršćanske ljubavi u vremenu sve više rastuće zatvorenosti i bešćutnosti, te spremnost na sebedarje pred nadirućim egoizmom, vrijednosti su koje moramo nasljedovati i izgrađivati ako istinski želimo slaviti svetog mučenika Tripuna. Istinska kršćanska tradicija je živa i životvorna, ispunjavajuća i ohrabrujuća, donosi svjetlo i radost;  nisu joj potrebne svjetovne etikete ni klasifikacije: ako ju želimo prihvatiti u njezinom najdubljem i najintimnijem značenju, onda će se to nužno odraziti i na našem vlastitom životu te mora uroditi duhovnim plodovima.”

Inače, proglas nadbiskupa Rroka Gjonllesaja objavljen je u srijedu, 27. siječnja, na dan kad su održane Lode – svečane pohvale sv. Tripunu kao uvertira u liturgijsku proslavu svetkovine koja će se ove godine održati u skladu s epidemiološkim mjerama protiv koronavirusa.

To znači da će izostati uobičajena Vanjska proslava na prvu nedjelju nakon 3. veljače, Kolo sv. Tripuna i procesija s relikvijama.