Fulton Sheen

Postupak beatifikacije sluge Božjega Fultona Sheena, glasovitog američkog biskupa i jednoga od najvećih evangelizatora i propovjednika 20. stoljeća, uskoro bi se trebao nastaviti i to nakon što je Sheenova obitelj od Vrhovnog suda države New York zatražila da se nadbiskupovo tijelo iz newyorške katedrale sv. Patrika prenese u njegov rodni Illinois – u grad Peoriju.

Naime, nakon što je Newyorška nadbiskupija 2014. godine odbila zahtjev biskupa Peorije da se tijelo nadbiskupa Sheena prenese u Illinois, peorijski biskup Daniel Jenky zaustavio je postupak beatifikacije pokrenut 2002. godine. Iz New Yorka su poručili kako je nadbiskup Sheen izričito tražio da njegovo tijelo bude pokopano u katedrali sv. Patrika, te kako je Sveta Stolica naložila da tijelo ostane u New Yorku. Kardinal Dolan tada je izjavio kako neće dopustiti ekshumaciju bez dozvole Rima. U Peoriji se sada nadaju kako će želja obitelji ipak prevagnuti u njihovu korist.

– Uvjeren sam kako će Newyorška nadbiskupija u potpunosti poštovati želju obitelji nadbiskupa Sheena. Nadbiskupija je u više navrata izrazila otvorenost željama obitelji i ne mogu zamisliti da bi se u ovom slučaju usprotivili zahtjevu koji je upućen sudu – kazao je mons. James Kruse, generalni vikar Peorijske biskupije. Prema njegovim riječima, Kongregacija za kauze svetih nema ništa protiv prijenosa nadbiskupova tijela u Peoriju i uvijek je podržavala ovaj postupak.

Joan Sheen Cunningham, najstarija rođakinja sluge Božjega Fultona Sheena, rekla je kako bi nadbiskup, da je znao kako će biti proglašen svetim, sigurno želio da njegovo tijelo bude pokopano u katedrali sv. Marije u Peoriji – crkvi u kojoj je ministrirao, primio prvu svetu pričest, bio zaređen za svećenika, te u čijem krugu su pokopani njegovi roditelji i najbliži rođaci. U svojem zahtjevu, obitelj je naglasila kako je u tijeku i izgradnja svetišta nadbiskupa Sheena i to pokraj oltara u katedrali sv. Marije, gdje će se nalaziti mramorna kripta.

Ipak, iz New Yorka napominju kako su prije nekoliko tjedana u Peoriju poslali kompromisno rješenje. U razgovoru za CNA, glasnogovornik newyorške nadbiskupije Joseph Zwilling izjavio je kako su predložili da nadbiskupovi zemaljski ostatci budu preneseni u Peoriju prigodom proslave beatifikacije, a potom, nakon određenog vremena, budu vraćeni u New York. Također, izrazili su zadovoljstvo obnovom postupka čija je obustava, prema informacijama iz Rima, bila jedina zapreka skore beatifikacije.

Podsjetimo, 2014. godine vatikansko povjerenstvo potvrdilo je čudesno ozdravljenje koje se po zagovoru nadbiskupa Fultona Sheena dogodilo baš u njegovoj rodnoj Peoriji.

Bonnie Engstrom svome je sinu, dok je još bio u trbuhu, dala drugo ime Fulton prema popularnom nadbiskupu čije je stare propovijedi voljela gledati. Maleni James Fulton rodio se a da mu srce nije kucalo. Čitavih sat vremena liječnici su pokušavali reanimirati novorođenče, a roditelji su žarko molili, tražeći zagovor nadbiskupa po kojemu su djetetu dali ime. Nakon sat vremena malenom Jamesu Fultonu vratio se puls i dijete je oživjelo. Liječnici su upozorili roditelje kako će dijete najvjerojatnije ostati slijepo ili će imati ozbiljnih fizičkih i mentalnih problema. No, idući mjeseci pokazali su kako se beba razvija bez ikakvih poteškoća, a roditelji su bili sigurni da je nadbiskup Sheen izmolio ozdravljenje svojeg malenog imenjaka.

O ovom istinskom velikanu 20. stoljeća više možete pročitati OVDJE!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net