Međunarodna suradnja u mirnodopskoj uporabi svemira bila je u središtu izlaganja nadbiskupa Gabrielea Caccie, stalnoga promatrača Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u petak 28. listopada na 77. zasjedanju Opće skupštine, izvještava Vatican News.

„Horizonti našega zajedničkog doma stalno se šire. Sve se to ima rabiti za poboljšanje miroljubivih odnosa među državama, jamčeći da dobrobiti novih tehnologija dopru do svih“, istaknuo je nadbiskup Caccia.

Stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u govoru je posebno izrazio zabrinutost zbog toga što se, kako je rekao, u području vanjskoga svemira koje je najbliže Zemlji gomila sve više satelita, a to potiče natjecanje u osiguravanju ograničenoga broja preferencijalnih orbita. Time je ugrožena održivost postojeće miroljubive uporabe. Stoga je hitno potreban dogovor o sustavima upravljanja koji istinski promiču opće dobro.

Nadbiskup Caccia također je istaknuo prioritete na području međunarodne suradnje u mirnodopskoj uporabi svemira. Najprije, buduća održivost svemirskih aktivnosti zahtijeva da sve države surađuju kako bi ograničile stvaranje novoga svemirskog otpada. Osim toga, hitno je potrebno također uravnotežiti komercijalne interese s interesima znanstvenoga istraživanja. „Svemir je opće dobro. Stoga bi koristi trebale imati sve države, neovisno o razini njihova razvoja“, kazao je.

Na kraju je istaknuo put kojim valja ići. „Trebaju se, naime, posebno promicati zajednički napori u proučavanju kako vanjski svemir može pridonijeti postizanju ciljeva održivoga razvoja, također kroz praćenje okoliša, upozorenja na opasnosti od katastrofe, provjere sporazuma o nadzoru naoružanja i zdravstvenoj potpori“, istaknuo je nadbiskup Gabriele Caccia, a prenosi Vatican News.