Velika tragedija dogodila se sinoć u Meronu na sjeveru Izraela, nakon što su najmanje 44 osobe poginule, a njih preko 100 ozlijeđeno u stampedu koji je nastao tijekom proslavi svetkovine Lag BaOmer.

Iako još nema službeno potvrđenog uzroka nastanka stampeda, Deutshe Welle je naveo da su policijske službe priopćile kako je do izbijanja masovne panike došlo nakon što su se neki vjernici okliznuli i pali niz stube, a potom su i oni koji su se nalazili iza njih također pali. Drugi izvori navode kako se urušio most što je stvorilo paniku u kojoj su ljudi počeli gaziti jedni preko drugih.

“Nažalost, pronašli smo pregaženu malu djecu. Proveli smo umjetno disanje i uspjeli spasiti neke od njih”, rekao je za lokalni radio Eli Beer, direktor izraelske volonterske ambulantske službe koja djeluje na terenu.

Iako su izraelske vlasti zbog epidemije broj sudionika ograničili na 10 000, na festivalu povodom svetkovine sudjelovalo je najmanje nekoliko desetaka tisuća ljudi, a neki izvještavaju i o 100 000 tisuća okupljenih.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu na svom je Twitter profilu napisao kako je riječ o velikoj katastrofi. „Svi se molimo za oporavak ozlijeđenih. Tražim da se poveća broj spasilačkih službi koje djeluju u ovom području“, napisao je.

Prema kabalističkoj tradiciji, proslava Lag BaOmer povezana je s obilježavanjem smrti židovskog mudraca i mistika rabina Šimona bar Johaija čiji se grob nalazi u Meronu. Proslava uključuje paljenje krijesova te pjesmu i ples. Lag BaOmer se veže i uz prestanak kuge koja je odnijela 24 000 života među učenicima Rabina Akive koji je živio na prijazu iz prvog u drugo stoljeće.