„Obljetnica mučeništva prvog nerođenog djeteta na putu prema svetosti trenutak je kada možemo moliti za zaštitu ljudskog života“, izjavio je otac Witold Burda, postulator kauze za obitelj Ulma, izvještava CNA.

Naime, na današnji dan prije 79. godina, odnosno 24. ožujka 1944. godine, nacisti su ubili svih devetero članova poljske obitelji Ulma, uključujući i nerođeno dijete u majčinoj utrobi, jer su skrivali židovsku obitelj u svojemu domu.

Nacisti su toga dana okružili njihov dom u mjestu Markowa na jugoistoku Poljske gdje su otkrili osmero Židova. Najprije su ubili Židove, a nakon toga su usmrtili Wiktoriju, koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, te njezinog supruga Jozefa.

Malodobna djeca su počela vrištati. Nacisti su potom ubili svu djecu u obitelji Ulma: Stanisławu (8), Barbaru (7), Władysława (6), Franciszeka (4), Antoni (3) i Mariju (2). Rođena djeca su dijelila vjeru svojih roditelja, a nerođeno dijete u Wiktorijinoj utrobi primilo je krštenje krvlju te će i ono biti proglašeno blaženim.

Nadbiskupija Przemyska objavila je u veljači ove godine da će cijela obitelj Ulma biti proglašena blaženom 10. rujna. Poljska biskupska konferencija nedavno je objavila da će nakon beatifikacije relikvije obitelji Ulma putovati od biskupije do biskupije u Poljskoj.

Obred beatifikacije predvodit će kardinal Marcello Semeraro, prefekt Vatikanskog dikasterija za kauze svetaca, a održat će se u selu Markowi na jugoistoku Poljske gdje je 1944. pogubljena obitelj Ulma.

Postulator kauze otac Burda izjavio je za EWTN kako će odluka Katoličke Crkve da beatificira nerođeno dijete „uzdrmati našu savjest“. “To je velika potvrda, veliki hvalospjev svetosti i dostojanstvu svakog ljudskog života“, dodao je.

Biskup Ignacy Dec, umirovljeni biskup Świdnice u Poljskoj, također je istaknuo obljetnicu mučeništva obitelji Ulma kao trenutak za molitvu za zaštitu života.

“Na 79. obljetnicu mučeništva obitelji Ulma, srdačno pozdravljam sve zagovaratelje života i potičem ih na molitvu za obraćenje onih koji promiču civilizaciju smrti”, napisao je Dec na društvenim mrežama.