Kaldejsku crkvu Blažene Djevice Marije u istočnom Mosulu ovih je dana uređivalo i čistilo pedesetak muslimanskih volontera.

muslimani u mosulu očistili crkvu

Foto: Ankawa.com

“Braćo kršćani, vratite se svojim kućama! Mosul vas treba”, riječi su koje je kršćanskim prognanicima iz ovog iračkog grada uputio Muhamed Badrany, musliman iz Iraka i član nevladine udruge “Ramah” koja je  zajedno s ostalim civilnim udrugama organizirala čišćenje vjerskih objekata u Mosulu. Među njima je i kaldejska crkva Blažene Djevice Marije koju je ovih dana uređivalo i čistilo pedesetak muslimanskih volontera. Iza tzv. Islamske države ostala je pustoš, no ova je crkva, iako oštećena, uspjela preživjeti.

– Odlučili smo očistiti naš grad, a najprije ćemo urediti džamije, crkve i ostale bogoštovne prostore – izjavio je za ANSU Maher Al Obaidi, čelni čovjek Mreže civilnih udruga uključenih u projekt uređenja Mosula.

Svi volonteri su muslimani, budući da se nemuslimansko stanovništvo zbog straha još uvijek ne usudi vratiti u Mosul. U nedavno oslobođeni istočni dio Mosula vratile su se tek tri armenske obitelji, a povratak otežava i dalje prisutna nesigurnost zbog džihadističkih samoubilačkih napada.

Podsjetimo, Islamska država osvojila je Mosul u lipnju 2014. godine, a kršćansko stanovništvo moralo je napustiti grad i utočište pronaći u Kirkuku, Erbilu i kurdistanskim selima. Posljednjih deset starijih kršćana iz ninivske doline, džihadisti su u drugoj polovici 2014. godine preselili u Mosul, a 7. siječnja 2015. godine su ih protjerali jer nisu htjeli zanijekati svoju vjeru. Nakon dva dana provedena na hladnoći u „ničijoj zemlji“ starci su konačno dom pronašli u Kirkuku.

Gotovo cijeli dio istočnog Mosula nedavno je vraćen pod kontrolu iračke vlade, a vjerujemo i nadamo se kako će se i kršćansko stanovništvo ponovno vratiti svojim domovima, te da će se sa zvonika mosulskih crkvi, baš kao s one u Barteli nedaleko Mosula, uskoro čuti zvuk crkvenih zvona. Molimo Boga na tu nakanu!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net