U želji da pokažu kako su glasine o sukobima kršćana i muslimana na oslobođenim područjima Iraka neistinite, muslimanski mladići odlučili su pomoći svojim kršćanskim susjedima u čišćenju i obnovi samostana svetog Jurja. Kako stoji u objavi na Facebook stranici This is Christian Iraq, želja im je bila pokazati kako je Mosul njihov zajednički grad, te kako je različitost njihova snaga.

Samostan svetog Jurja podignut u 17. stoljeću pripada Kaldejskoj katoličkoj Crkvi, a uništen je u barbarskom napadu islamističkih militanata koji su nakon osvajanja porazbijali prozore, uništili kupolu crkve, te srušili križ. Danas, križ ponovno stoji na svojem mjestu, a ova zajednička akcija ulijeva nadu kako za iračke kršćane i muslimane dolaze mirnija vremena.

Podsjetimo, Islamska država osvojila je Mosul u lipnju 2014. godine, a kršćansko stanovništvo moralo je napustiti grad i utočište pronaći u Kirkuku, Erbilu i kurdistanskim selima. Posljednjih deset starijih kršćana iz ninivske doline džihadisti su u drugoj polovici 2014. godine preselili u Mosul, a 7. siječnja 2015. godine su ih protjerali jer nisu htjeli zanijekati svoju vjeru.

Gotovo cijeli dio istočnog Mosula nedavno je vraćen pod kontrolu iračke vlade, a vjerujemo i nadamo se kako će se i kršćansko stanovništvo ponovno vratiti svojim domovima, te da će se sa zvonika mosulskih crkvi, baš kao s one u Barteli nedaleko Mosula, uskoro čuti zvuk crkvenih zvona.

U obnovi oko 13 tisuća kršćanskih domova uništenih tijekom okupacije ISIL-a sudjeluje i papinska zaklada “Pomoć Crkvi u potrebi” u suradnji s kršćanskim Crkvama u Iraku. Poglavari Sirsko-katoličke, Sirsko-pravoslavne i Kaldejske Crkve potpisali su u Erbilu zajednički dokument kojim se osniva Povjerenstvo za obnovu Ninive, a čija je zadaća planiranje i nadgledanje obnove kršćanskih naselja u Ninivskoj dolini.

Procjenjuje se kako će obnova uništenih kuća iznositi više od 200 milijuna eura, a prikupljena sredstva bit će pravedno raspoređena između Crkava, u odnosu prema broju uništenih objekata.

Foto: This is Christian Iraq

Miodrag Vojvodić | Bitno.net