Glavni zareditelj bio je predsjednik Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda i zrenjaninski biskup mons. Ladislav Nemet, a suzareditelji umirovljeni subotički biskup mons. Ivan Pénzes i biskup grkokatoličke eparhije Sv. Nikole u Ruskom Krsturu mons. Djura Džudžar.

Sa zarediteljima i ređenikom euharistiju, među ostalima, suslavili su: apostolski nuncij u Srbiji mons. Luciano Suriani, beogradski nadbiskup i metropolita mons. Stanislav Hočevar, grkokatolički nadbiskup i metropolit iz Hadjúdoroga mons. Kocsis Fülöp, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, imenovani riječki nadbiskup koadjutor i dubrovački apostolski upravitelj mons. Mate Uzinić, srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, prizrensko-prištinski biskup mons. Dodë Gjergji, đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić, umirovljeni kotorski biskup mons. Ilija Janjić, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslav Novak, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović, generalni vikar Beogradske nadbiskupije mons. Aleksandar Kovačević i generalni vikar Zrenjaninske biskupije mons. Róbert Pastyik.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Katedralni zbor Albe Vidaković pod ravnanjem mag. art. Csabe Paska i Miroslava Stantića, uz pratnju mag. art. Kornelija Vizina na orguljama i Komornog sastava Subotičke filharmonije, a zbog epidemioloških mjera misa je slavljena bez nazočnosti vjerničkog puka.

Misa ređenja započela je svečanom procesijom, a nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja bulu imenovanja mons. Slavka Večerina subotičkim biskupom na hrvatskom jeziku pročitao je preč. Željko Šipek, a na mađarskom preč. Ferenc Fazekas, dok ju je nazočnima pokazao kancelar mons. István Koncz.

Potom je mons. Nemet, uputio dvojezičnu propovijed, rastumačivši i što će to biti zadatak novozaređenog biskupa Večerina. „Evanđelje nam hita u pomoć. Isus, kao i obično slikovito uspoređuje živote svojih učenika s dvije važne svakodnevne stvari: vi ste sol zemlje, vi ste svjetlost svijeta (…) Sol se koristila, ili se koristi i danas za očuvanje hrane. Dužnost natpastira je brinuti se o kršćanskom životu, čuvati ga, čuvati čistoću učenja (…) Međutim, sol se koristi i za iscjeljenje. Prvi pisani podaci o protuupalnom djelovanju soli datiraju od prije 3 000 godina prije Krista, od egipatskih liječnika (…) Ako u svojoj biskupiji želiš djelovati kao sol, tada moraš zacijeliti rane, ranjene ljude. Moraš zacijeliti rane koje život nehotice izazove. Nitko od nas ne prolazi kroz život bez ogrebotina ili rana. Često i mi sami nanosimo rane drugima. Svatko od nas. Međutim, kao biskupi, imamo posebnu odgovornost da crkvena praksa liječi rane koje život nanosi. Milost, koju danas primaš, neka bude, dakle, stalni zadatak koji preuzimaš radi onih koji su ti ovdje povjereni, u ovoj našoj često zamršenoj i složenoj stvarnosti; nosi svjetlost tamo gdje su zavladali strah i tama u srcima; i liječi rane ljudi. Bog neka ti pomogne u tvom pastirskom radu“, poručio je propovjednik.

Potom je, pjevanjem Litanija Svih Svetih, započeo obred ređenja, s pristankom mons. Slavka, prostracijom, polaganjem ruku, molitvom ređenja, mazanjem glave uljem sv. krizme, te primanjem evanđelistara, prstena, mitre i štapa.

Uslijedila su obraćanja apostolskog nuncija u Srbiji mons. Suriania i nadbiskupa Hočevara, te čestitke u ime svećenika i Bogu posvećenih osoba, kao i u ime vjernika laika.
Na kraju, nakon što je prošao bazilikom znamenujući nazočne znakom križa, na nekoliko jezika obratio se i novi subotički biskup Slavko, koji je svečanim blaogoslovom i zaključio misno slavlje, te je procesijski i uz pljesak ispraćen iz bazilike.