Jedna od najmlađih (i najmanjih) katoličkih zajednica na svijetu, Apostolska prefektura Ulaan Baatar u Mongoliji, uskoro bi trebala dobiti prvog svećenika iz mongolskog naroda.

Kako prenosi AsiaNews, Joseph Enkhee-Baatar trebao bi biti zaređen 28. kolovoza ove godine u katedrali sv. Petra i Pavla u glavnom gradu Mongolije, Ulaan Baataru. Time će postati prvi domaći svećenik nakon što je Mongolija stekla nezavisnost.

Mala zajednica, koja broji oko 700 vjernika, radosno je dočekala vijest o ređenju Enkhee-Bataara koji je bogosloviju pohađao u Južnoj Koreji.

“Enkhee je pokazao da je izrazito strpljiv i discipliniran, uspjevši se pripremati toliko dugo u stranoj zemlji”, izjavio je jedan od župljana. Drugi je također nadodao: “Jedan od nas će uspjeti! I ako to napravi, drugi će slijediti njegov primjer.”

Velika je stvar što će mongolski narod dobiti autohtonog svećenika. Sveti Maksimilijan Kolbe upravo je nedostatak domaćih svećenika vidio kao jedan od razloga zašto katoličanstvo u Aziji nikada nije uhvatilo dublje korijenje.

“Za nas je jako važno da novi svećenik bude Mongol jer će govoriti našim jezikom kao naša djeca ili rođaci. Još važnije, moći će povezati našu vjeru s našom tradicijom”, priča jedan lokalni katolik.

Kako je jedna župljanka primijetila, Enkhee će “moći povezati našu vjeru s onim što su nam naši preci ostavili i zbog čega smo ono što jesmo: Mongoli”. To je osobito važno s obzirom da se katoličanstvo, ali i kršćanstvo općenito smatra “stranim” u ovoj zemlji s dubokom budističkom tradicijom.

Mongolija je dom za malo više od 40 000 kršćana koji čine oko 2% populacije. Katoličanstvo se prvi put pojavilo na tim prostorima u 13. stoljeću, za vrijeme Mongolskog Carstva, međutim nestalo je zajedno s dinastijom Yuan u 14. stoljeću. Nova misionarska aktivnost započela je krajem 19. stoljeća da bi zamrla dolaskom komunista na vlast koji su progonili sve religije, osobito kršćanstvo. Diplomatski odnosi s Vatikanom uspostavljeni su tek 1992. nakon uspostavljanja demokracije, kada se povećava misionarska aktivnost.

Tino Krvavica | Bitno.net