Započet u ljeto 2013., kada je prvi put održan na Hrvatskom franjevačkom središtu Kraljice Mira na Norvalu kod Toronta, Mladifest je postao jedan od najvažnijih i najiščekivanijih događaja koji već godinama okuplja stotine mladih hrvatskih katolika iz Sjeverne Amerike. Tako je i ove godine Mladifest okupio mlade Hrvate iz svih krajeva Amerike i Kanade. Brojni od njih došli su organizirano iz svojih župa, ali se pridružilo i nekoliko naših mladih koji žive u krajevima gdje ne postoje hrvatske katoličke župe ili misije.

Okupili su se tako mladi iz sljedećih župa u Kanadi: HKM Sv. Nikola Tavelić ― Montreal, Hrvatsko franjevačko središte Kraljica Mira ― Norval, Župa hrvatskih mučenika ― Mississauga, Hrvatska župa sv. Križa ― Hamilton, Hrvatska župa Presvetoga Trojstva ― Oakville, Hrvatska župa Prečistog Srca Marijina ― Vancouver, Hrvatska župa sv. Leopolda Bogdana Mandića ― Ottawa, Hrvatska župa sv. Franje Asiškoga ― Windsor te mladi iz Thunder Baya gdje je nekoć postojala hrvatska etnička župa. Iz Amerike su bili mladi iz sljedećih župa: Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda ― New York, Hrvatska župa Presvetog Srca Isusova ― Milwaukee, HKM Bl. Alojzija Stepinca ― Chicago te Hrvatska župa sv. Jeronima ― Chicago.

Susret pod geslom “Još se do krvi ne oduprijeste u borbi protiv grijeha” (He 2,4) započeo je u petak 27. rujna misom koju je predslavio studentski kapelan iz Zagreba don Damir Stojić, SDB. Tijekom tri dana mladi su imali priliku slušati kateheze, zajedno moliti, pjevati, družiti se, pristupiti sakramentu svete ispovijedi te bdjeti s Gospodinom u euharistijskome klanjanju.

Posljednjega dana, u nedjelju 29. rujna, misu u prepunoj hrvatskoj crkvi u Montrealu predslavio je kolumnist portala Bitno.net fra Željko Barbarić, župni vikar iz New Yorka, u koncelebraciji s domaćinom fra Stipom Renićem iz Montreala, fra Ivanom Strmečkim iz Milwaukeea, don Antom Marketom iz Toronta, vlč. Markom Štefancom iz Hamiltona te fra Antonijom Musom iz Chicaga. Poseban gost govornik cijeloga vikenda bio je jedan od ponajboljih katoličkih govornika Australac Matt Fradd.

Sljedeći Mladifest – Susret Hrvatske katoličke mladeži Amerike i Kanade održat će se u lipnju 2020., kada će domaćin biti Hrvatska katolička župa sv. Jeronima u Chicagu.

Bitno.net