Vatikanska dječja bolnica Bambino Gesù objavila je Povelju o pravima djece koja boluju od neizlječivih bolesti. Ovaj dokument regulira prava pedijatrijskih pacijenata, ali i članova njihovih obitelji. Ravnateljica bolnice Mariella Enoc je izjavila: „Povelju planiramo proslijediti Europskom parlamentu i svim zemljama članicama EU, kao i onim udruženjima roditelja i pacijenata, ali i drugim europskim i svjetskim bolnicama koje ga žele razmotriti.“

Dokument je objavljen mjesec dana nakon smrti malenoga Alfieja Evansa, dječaka čiji je kratki život bio obilježen žestokim pravnim bitkama i političkim raspravama oko nastavka njegova liječenja. Ravnateljica Enoc naglasila je važnost terapijske suradnje između obitelji pacijenata i liječničkih ekipa. „Takvo savezništvo se mora uspostaviti. Upitala sam ravnatelja bolnice Alder Hey, u kojoj se Alfie liječio, da dogovorimo suradnju između naših dviju bolnica, ali to nikada nije prihvaćeno. Međutim, nadam se da će takve suradnje između drugih bolnica u budućnosti biti moguće“, izjavila je ravnateljica bolnice u Vatikanu.

Povelja se sastoji od sljedećih deset članaka:

1. Djeca i roditelji imaju pravo na najbolji mogući odnos s liječnicima i zdravstvenim osobljem u bolnici,
2. Djeca i roditelji imaju pravo na zdravstvenu edukaciju,
3. Djeca i roditelji imaju pravo na drugo mišljenje,
4. Djeca i roditelji imaju pravo na kompetentnu dijagnozu,
5. Dijete ima pravo pristupa najboljem eksperimentalnom liječenju,
6. Dijete ima pravo na transfer u neku drugu inozemnu zdravstvenu ustanovu,
7. Dijete ima pravo na kontinuitet liječenja i palijativnu skrb,
8. Dijete koje se nalazi u završnoj fazi života ima pravo na poštovanje, a to isključuje tvrdoglavost terapeuta,
9. Dijete i njegova obitelj imaju pravo na psihološku i duhovnu pratnju,
10. Dijete i njegova obitelj imaju pravo sudjelovati u skrbi, istraživanju i prijemu.

U Povelji također stoji kako roditeljima Alfieja Evansa, kao i dječaka Charlieja Garda, koji je preminuo 2017. godine, nije bio dopušten transfer u inozemstvo, što je sada regulirano šestim člankom. Ova povelja, ako jednom doista bude prihvaćana, u budućnosti bi trebala spriječiti ponavljanje tragičnih slučajeva poput Alfieja Evansa i Charlieja Garda.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net