Tog 4. ožujka teroristi ISIL-a upali su u dom za stare i nemoćne u jemenskom gradu Adenu i ubili na mjestu četiri misionarke ljubavi koje su radile u domu. Peta sestra koja je dom vodila čudesno je preživjela, a sada su njezino svjedočanstvo o mučeništvu sestara objavili mediji i tako prenijeli priču o požrtvovnosti i ljubavi za bližnjeg.

Sestra Sally prepričala je okolnosti mučeničke smrti sestara Anselm, Marguerite, Reginette i Judith iz reda koji je utemeljila bl. Majka Terezija, a ona je to potom prenijela sestri Adriani koja je sve stavila na papir. To svjedočanstvo sada kruži po redovničkim zajednicama u SAD-u, a prenio ga je, među ostalim i National Catholic Register.

Kako je sestra Sally ispričala, dan je počeo normalno, s jutarnjom misom koju je predvodio indijski salezijanac Tom Uzhunalill koji je živio u domu od kada su mu teroristi spalili crkvu. Nakon doručka, oko osam sati ujutro, sestre su započele s obvezama i skrblju za štićenike doma. Teroristi su u dom upali nekih pola sata kasnije, oko pola devet. Ubili su čuvara i vozača doma, a potom i još pet Etiopljana koji su radili u domu i koji su pokušali sestre upozoriti što se događa.

Sestre su bježale u dva različita smjera, dvije po dvije. Dok su teroristi trčali za njima, jedna od zaposlenica doma vikala je: “Nemojte ubiti sestre!” Teroristi su ubili i nju.

Sestra Sally nastavila je svoje svjedočanstvo.

Teroristi su prvo ubili sestru Judith i sestru Reginette. Svezali su ih, ubili hicima u glavu, a potom im smrskali glave.

Potom su na isti način ubili sestru Anselm i sestru Marguerite.

Sestra Sally je pokušala u međuvremenu pobjeći do samostana i upozoriti o. Toma, ali nije uspjela. Na koncu se sakrila u sobu gdje su čuvali hranu. Teroristi su znali da je u domu pet sestara i tražili su je. Nekoliko puta su ušli i u sobu gdje je ona bila skrivena iza vrata, ali nisu je našli. Sestra Sally to smatra čudom.

Za to vrijeme o. Tom, koji je bio u samostanu, čuo je vrisak izvana i znao je da su teroristi napali. Htio je zaštititi posvećene hostije u kapelici od oskvrnuća i počeo ih je stavljati u usta. Nije imao vremena progutati najveću hostiju, nego ju je stavio u vodu da se rastopi. O. Tom je, kako su očevici kasnije ispričali, otet i strpan u automobil s kojim su teroristi došli. Prije nego što su napustili kompleks, teroristi su potpuno uništili sve što su našli u kapelici.

ISIL-ovci su otišli nakon dva sata krvavog nasilja. Sestra Sally je izašla iz skloništa i pronašla mrtva tijela sestara. Provjerila je je li netko od štićenika doma ubijen. Teroristi pacijente nisu dirali. Oko pola 11 u dom je došla policija, na dojavu sina jedne od ubijenih zaposlenica koja mu se nije javljala na mobitel.

Policija je odvela sestru Sally, jer su mislili da bi se teroristi mogli vratiti po nju.

Sestra Sally je ispričala kako su svi u domu bili svjesni da mogu biti ubijeni svakog dana. O. Tom je sestrama često govorio: Budimo spremni na mučeništvo. Sestra je sigurna kako su ona i njezine sestre bile tamo s razlogom, da ih je Bog namijenio za mučeništvo. Ona je jako žalosna jer je preživjela, ali vjeruje kako se tako dogodilo da bi mogla svjedočiti o hrabrosti svojih sestara. Ispričala je i kako je papa Franjo redovito preko svoga tajnika provjeravao kako su i slao im svoje molitve i izraze potpore.

Preživjela redovnica ispričala je i kako su drugi muslimani bili puni razumijevanja i poštovanja prema misionarkama ljubavi. Dodala je kako se svaki dan moli da će krv njezinih sestara biti sjeme iz kojeg će niknuti mir na Bliskom istoku, a ISIL biti poražen.

Sestra Rio, koja je prenijela svjedočanstvo preživjele, dodala je kako su misionarke ljubavi do konca ostale vjerne svom pozivu, i spremne na mučeništvo. Teroristi ISIL-a dobro su znali kada trebaju upasti u dom i gdje će ih naći.

“Vjera koju sam pronašao u njezinim riječima je zapanjujuća. Sveti Otac je rekao kako je u momentu njihove smrti blažena Majka Terezija čekala svoje sestre da ih odvede Gospodinu. Ja mislim čak da je u momentu njihove smrti sam Krist bio tamo da ih dočeka i objavi im: Sluge vjerne i dobre, uđite u radost Gospodara svoga”, rekao je pomoćni biskup američkog grada St. Louisa Edward Rice na misi u čast ubijenih redovnica.

Goran Andrijanić | Bitno.net