Vandalski čin u jednoj crkvi u Meksiku ponovno je skrenuo pažnju na antikatoličko nasilje u toj zemlji.

Naime, biskupija Querétaro objavila je kako je prošlog tjedna opljačkana kapela Svete obitelji u župi sv. Sebastijana. Još gore, oskvrnut je tabernakul, a Presveti oltarski sakrament je bačen na pod.

U priopćenju objavljenom 9. travnja, dan nakon napada na crkvu, biskupija je izrazila svoju “žalost i zabrinutost”, prenosi CNA.

“Uništili su neke stvari i svete predmete. Bacili su euharistijske prilike na pod i ukrali nekoliko posuda.”

Priopćenje je potpisao kancelar biskupije zamolivši “katoličku zajednicu da Bogu prikaže svečano euharistijsko bdijenje kao čin zadovoljštine za oskvrnjenje Presvetog Tijela i Krvi Kristove”.

U objavi je također zatraženo od biskupijskog vikara za pastoral, o. Rogelija Olvera Vargasa, da “poveća sigurnost crkvi i kapela te nastavi promicati trajno klanjanje pred Presvetim.”

“Pomolimo se Bogu za pokajanje i obraćenje onih koji su se, bez straha od Boga, usudili učiniti takav žalostan i bolan čin koji napada svetost euharistije, ali prije svega šteti samim počiniteljima.”

Iz biskupije Querétaro također su podsjetili na kanon 1367 Zakonika kanonskog prava: “Tko baci posvećene čestice ili ih u svetogrdnu svrhu uzme ili drži, upada u izopćenje unaprijed izrečeno, pridržano Apostolskoj Stolici.”

“Neka nas ovaj prijestup i grijeh protiv našeg Gospodina Isusa Krista i njegovog Presvetog Imena ohrabri da organizirano pojačamo naše napore kako bi brinuli i čuvali svetohraništa u našim crkvama, da nijedan tabernakul ne ostane neposjećen”, zaključuje se u priopćenju.

Podsjećamo, Meksiko ima dugu povijest antikatoličkog i antiklerikalnog nasilja.

Prema posljednjim podacima organizacije Open Doors, koja se zalaže za prava progonjenih kršćana diljem svijeta, ova latinoamerička država nalazi se na 37 mjestu njihove neslavne liste zemalja u kojima su kršćani najprogonjeniji.