Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je kako će drveni toranj katedrale Notre-Dame koji se urušio u prošlogodišnjem požaru dobiti istovjetnu repliku, odnosno da po tom pitanju neće biti nikakvih novih arhitektonskih rješenja.

Macronova vlada ranije je pokrenula arhitektonski natječaj u kojem je pozvala zainteresirane da dadnu različita rješenja za obnovu. Predsjednik je pozvao na “inovativnu rekonstrukciju” katedrale sa suvremenijim dizajnom.

Prema izvješću BBC-a, Macronova promjena mišljenja u pogledu obnove tornja rezultat je želje da se radovi završe što brže.

Naime, francuski je predsjednik obećao da će obnova završiti do olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, a novo arhitektonsko rješenje tornja zahtijevalo bi više vremena.

Razlog zašto država uopće odlučuje o obnovi katedrale jest taj što su zakonom o razdvajanju Crkve i države donesenim 1905. godine, sve vjerske građevine došle u vlasništvo Francuske.

Podsjetimo, francuski senat je još prošle godine usvojio zakon prema kojemu se Notre-Dame mora obnoviti tako da izgleda kao prije požara, odnosno katedrala mora biti vjerna „posljednjem poznatom vizualnom stanju“.