Foto: Wikipedia

Europski sud za ljudska prava zaključio je da je Litva neopravdano zabranila reklamnu kampanju kompanije koja je na plakatima koristila prikaze Isusa i Marije u svrhu prodaje odjevnih predmeta.

Riječ je o trima plakatima koji prikazuju tetoviranog Isusa u trapericama, Mariju u bijeloj haljini te Isusa i Mariju zajedno u formi pieté. Ispod prikaza postavljeni su natpisi: „Isuse, kakve hlače!“, „Draga Marijo, kakva haljina!“ i „Isuse i Marijo, što to nosite!“.

Reklama je izazvala niz prosvjeda upućenih nacionalnoj agenciji za zaštitu potrošačkih prava, koja je kaznila kompaniju s 580€ zbog nepoštivanja vjerskih osjećaja.

Nakon što je cijeli slučaj završio na Sudu u Strasbourgu, donesena je presuda kako su litavske vlasti „dale apsolutni prioritet zaštiti vjerskih osjećaja, a da nisu adekvatno uzele u obzir pravo kompanije na slobodu izražavanja“.

U presudi je, nadalje, navedeno kako se ne čini da su plakati usmjereni vrijeđanju, niti potiču na mržnju na temelju vjerskog uvjerenja, kao i to da ne predstavljaju napad na religiju na pogrdan način.

“Čak i ako se pretpostavi da većina Litavaca smatra reklame uvredljivima, Sud ponavlja da bi bilo u suprotnosti s temeljnim vrijednostima Konvencije, ako bi ostvarivanje konvencijskih prava manjine bilo uvjetovano time prihvaća li ih većina”, stoji u presudi.

Kreator kampanje, Robert Kalinkin, rekao je kako je zadovoljan s presudom, istaknuvši kako smatra da je nepravedno kažnjavati ljude samo zato što njihovi radovi kod nekoga bude određene asocijacije.

S druge strane, isusovac Francesco Occhetta, koji piše za časopis Civilta Cattolica, izjavio je kako bi se uz štićenje prava na izražavanje trebalo štititi i pravo na neponižavanje vjerskih osjećaja. „To je pitanje ravnoteže među pravima; ne možete izdići jedan princip kako biste uništili drugi“, zaključio je Occhetta.

Prema posljednjem popisu birača iz 2011., 83 posto litavskog stanovništva čine kršćani, od čega je 77 posto katolika.

Izgled spornih plakata, možete pogledati OVDJE.

Ivo Džeba | Bitno.net