Više od 90 tisuća policajaca i vojnika će, zajedno s muslimanskom grupom mladih ljudi, za vrijeme božićnih blagdana čuvati 50 tisuća sakralnih objekata diljem Indonezije, uključujući i crkve koje su već bile mete terorističkih napada.

Glasnogovornik policije Gen Dedi Prasetyo najavljuje kako će osiguranje biti raspoređeno u 13 provincija, uključujući otoke Javu i Sumatru. Među crkvama koje će biti pod nadzorom jest crkva Svete Marije u Surabayi koja je bila beta samoubilačkog napada 13. svibnja ove godine, donosi Catholic Herald.

„Koordinirali smo policiju, vojsku i islamsku grupu mladih ljudi koji će održavati sigurnost kako bi katolici mogli sigurno prisustvovati božićnim misama“, izjavio je Francis Xavier Ping Tedja, koordinator sigurnosnih snaga u crkvi Svete Marije.

Katolicima je poručeno da, u cilju olakšavanja rada policijskim i vojnim službenicima, na mise ne nose torbe. „Nadam se da se katolici neće bojati sudjelovati na božićnim misama“, izjavio je Tedja.

Voditelj Povjerenstva za ekumenizam i međureligijski dijalog nadbiskupije Jakarta, otac Antonius Suyadi, izjavio je kako će za vrijeme polnoćke katedralu nadzirati oko 300 policajaca i vojnika.

Inače, antiterorističke postrojbe su 11. prosinca uhitile dvojicu muškaraca pod sumnjom da su planirali teroristički napad u vrijeme božićnih blagdana, ali se ne zna koje su lokacije trebale biti mete njihovih napada.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net