Krv sv. Januarija i ovog je svečevog blagdana prešla u tekuće stanje.

Informaciju je objavio svećenik Vincenzo De Gregorio na početku današnje svete mise u napuljskoj katedrali u kojoj se nalaze relikvije biskupa mučenog početkom 4. stoljeća.

“Upravo smo iz sefa izvukli relikvijar s krvlju našeg sveca zaštitinika, koja je odmah prešla u tekuće stanje”, poručio je svećenik pred okupljenim vjernicima, prenosi Catholic News Agency.

Nadbiskup Napulja, Domenico Battaglia, potom je držao relikviju pomičući ampule s krvlju – inače u obliku osušene, crveno obojane mase – kako bi demonstrirao da se doista pretvorila u tekućinu, nakon čega je uslijedio pljesak vjernika.

U lokalnom poimanju, kada se krv ne pretvori u tekuće stanje to je nagovještaj rata, gladi, bolesti ili druge katastrofe.

No nadbiskup Battaglia ustao je protiv takvih tumačenja.

“Svake godine iz prve ruke možemo vidjeti kako svjedočanstvo jednog čovjeka koji je velikodušno dao svoj život za Evanđelje, do posljednjeg daha, do posljednje kapi krvi, nije stvar prošlosti, povijesni događaj koristan samo da se o njemu piše u nekoj knjizi.”

“Ne. To je živo, aktualno i prisutno svjedočanstvo, sposobno progovarati srcima svih vjernika, tjerajući ih na veću dosljednost, iznad hrabrosti, na život davanja, utemeljen u dijeljenju”, istaknuo je katolički prelat.

Dodao je da krv mučenika “nije prorok kojeg konzultiramo, a još manje horoskop grada čija je funkcija predvidjeti nesreću ili sreću za grad”.

“Relikvija koju blagoslivljamo je jednostavno prometni znak, prst koji nam ukazuje na nužnost, hitnost i potrebu radikalnog nasljedovanja Evanđelja, bezrezevno privučeni njegovom oslobađajućom ljepotom, slušajući otvorenog srca i uma njegove riječi života i nade.”

Battaglia je dodao kako ga krv sv. Januarija tjera da razmišlja o nepravednom krvoproliću koje se događa svaki dan “kadgod je osoba ranjena, ponižena i prezrena u svojem dostojanstvu”.

“Vjerujem da će se pravo čudo dogoditi onog dana kada ova krv [sv. Januarija] zauvijek ostane tvrda, kompaktna, zgrušana! Da, vjerujem da će se pravo čudo dogoditi kada pravda poljubi mir, kada dobro zauvijek nadvlada zlo, kada dobra vijest Isusa Krista isuši patnju ovog svijeta, rasvijetli tamu za sva vremena, dovede sve stvari do svršetka, uđe tako duboko u srca muškaraca i žena da će njihove riječi, njihova djela, njihove misli biti samo dobrota, dobročinstvo i ljepota”, zaključio je nadbiskup.

Foto: travelamalfi.com

Čudo sv. Januarija

Čudo sa svečevom krvlju događa se tri puta godišnje: na blagdan prijenosa svečevih relikvija, tj. u subotu uoči prve nedjelje u svibnju, zatim 19. rujna i 16. prosinca ili u devetnici i osmini tih dana. Svečeva tvrdo zgrušana krv, koja se čuva u relikvijaru, najedanput provrije i poprimi tekuće stanje.

Sveti Januarije bio je biskup Beneventa u pokrajini Campaniji. Umro je mučeničkom smrću u vrijeme Dioklecijanovih progona kršćana. Prema drevnoj kršćanskoj predaji, o čemu piše i Grzegorz Górny u svojoj knjizi “Dokazi nadnaravnog” – “jedna žena koja je nazočila mučeničkoj smrti sv. Januarija skupila je njegovu krv u bočice”.

“Katedrala u Napulju već je stoljećima svakoga 19. rujna, na dan mučeničke smrti sv. Januarija, dupkom ispunjena vjernicima. Uvijek se ponavlja isto: tijekom jutarnje mise kardinal predvodi procesiju do kapele, uzima relikvijar s krvlju mučenika i nosi ga do glavnoga oltara svetišta. Započinje pobožnost tijekom koje se događa nešto iznimno. Dolazi do likvefakcije krvi: zgrušana krv mijenja stanje i postaje tekuća. Pretvarajući se u tekućinu mijenja svoj obujam i boju – iz tamnocrvene prelazi u žarkocrvenu. Vrijeme prelaska iz čvrstoga u tekuće stanje varira svake godine. Nekada se to dogodi u jednomu trenutku, nekada traje nekoliko minuta, a nekada i nekoliko sati. Isto je i s obratnim procesom, odnosno zgrušavanjem”, piše Górny.

U knjizi Dokazi nadnaravnog poljski publicist piše i kako je ampulu istraživalo nekoliko znanstvenih timova, ali nisu uspjeli dati pojašnjenje tog fenomena, osim što su utvrdili kako se u posudicama doista nalazi – krv.

“Znanosti nije poznat tip krvi koji može naglo prijeći iz čvrstoga u tekuće stanje, iz grudice u tekuću supstancu, mijenjajući pritom boju, viskoznost i obujam. Nema znanstvene hipoteze koja bi to mogla objasniti”, stoji u knjizi “Dokazi nadnaravnog”.