Indonezijski političar kršćanske vjere Basuki Tjahaja Purnama, poznatiji kao Ahok, osuđen je na dvije godine zatvora zbog blasfemije protiv Kurana, jer je tijekom predizborne kampanje citirao fragmente iz muslimanima svete knjige kojima je htio naglasiti kako i oni, a ne samo kršćani, mogu glasati za njega.

Presuda protiv kršćanskog političara kulminacija je procesa koji traje već par mjeseci i u kojem su pojedine islamske grupe organizirale prosvjede i tražile njegovo uhićenje. Optužbe protiv Basukija smatraju se glavnim razlogom zbog kojih je izgubio novi mandat te ga je na izborima za guvernera indonezijske pokrajine pobijedio njegov muslimanski protukandidat. Veliki prosvjedi činili su jak pritisak na vladu predsjednika Joko Widoda.

Kako piše The Catholic Herald, pojedine islamističke skupine iskoristile su cijeli slučaj kako bi ostvarile svoj cilj i smijenile kršćanina s vodećeg mjesta najvažnije indonezijske administrativne jedinice koja uključuje i glavni grad otočne države. Sve to, nastavlja britanski katolički časopis, pokazuje kako u najmnogoljudnijoj muslimanskoj državi svijeta koja je dosad bila percipirana kao tolerantna prema vjerskim manjinama raste religijska isključivost.

Presuda od dvije godine zatvorske kazne je iznenađenje jer je i samo tužiteljstvo za političara tražilo uvjetnu kaznu. Sudac je, međutim, svoju odluku opravdao tako što je cijeli proces za njega bio striktno pravni slučaj i nije priznao kako iza tužbe protiv političara stoje politički motivi, kako tvrdi on i njegova obrana.

“Blasfemija” se dogodila u rujnu prošle godine kada je Basuki u govoru pred biračima rekao kako neki muslimani ne žele glasovati za njega jer su prevareni citiranjem stihovima iz Kurana koje su islamističke skupine navodili kao argument protiv njega. Tada je naveo i taj citat.

To je bilo dovoljno da sada bude optužen na zatvorsku kaznu.

Guverner je zatočen nakon izricanja kazne, a njegovi odvjetnici najavili su žalbu na presudu.

“Zakon o blasfemiji čini veliku štetu za vladavinu prava i demokraciju u Indoneziji. Činjenica da je Ahok osuđen rezultat je velikih uličnih prosvjeda koji su uplašili vladu”, rekao je za CNN Australac Greg Fealy, stručnjak za indonezijsku politiku.

Goran Andrijanić | Bitno.net