Koptski pravoslavni patrijarh Tawadros II. potpisuje stajalište protiv obrezivanja, prisilnoga braka, uskraćivanja obrazovanja i seksualnoga nasilja nad ženama, ističe se u izvještaju Koptsko-pravoslavnoga kulturnoga centra (Cocc), prenosi Vatican News.

Koptska pravoslavna Crkva pozvala je svoje duhovnike na zauzimanje za okončanje nasilja nad ženama u društvu. Kršćanstvo se protivi svakom obliku nasilja nad ženama, bilo ono fizičko, verbalno ili moralno, ističe se u dokumentu Cocc-a koji je potpisao patrijarh.

Nadalje se ističe da se Crkva protivi svim postupcima koji pridonose, ili bi mogli pridonijeti patnji žena, kršenju njezinih prava i dostojanstva. Konkretno se navode primjeri ženskoga obrezivanja, dječjih i prisilnih brakova, uskraćivanja obrazovanja, diskriminacije u nasljeđivanju, seksualno uznemiravanje na ulici, radnom mjestu i mjestima studija, silovanja i seksualnoga iskorištavanja poput maloljetničkoga braka ili trgovine djevojkama i ženama.

Zbog svoga utjecajnoga i vjerodostojnoga položaja u egipatskom društvu Crkva se nada da će tim dokumentom pridonijeti posvješćivanju da svaka žena ima pravo na zdravi i sigurni život, kao i obrazovanju društva protiv svih oblika nasilja. Također upućuju na specijalne programe za društveno i gospodarsko jačanje žena.