Kongregacija za kauze svetaca negirala je optužbe da je njezin dužnosnik tražio novac za napredak kauze za beatifikaciju bivšeg talijanskog premijera Alda Mora ubijenog 1978. godine, javlja CNA.

“To što je rečeno nije istina”, napisao je vlč. Bogusław Turek, podtajnik Kongregacije u pismu novinarima upućenom 9. travnja.

Vlč. Tureka je za pokušaj iznuđivanja mita optužio Nicola Giampaolo, bivši postulator Morove kauze. Prema njegovim riječima vlč. Turek je u lipnju 2018. od njega tažio novac za nastavak kauze.

„Nikada nisam se nisam bavio kauzom Alda Mora jer još nije bila predstavljena Dikastariju“, naveo je Turek u pismu koji je Tiskovni ured Svete Stolice podijelio 13. travnja.

U posebnom je dopisu Kongregacija za kauze svetaca napisala kako je u travnju 2018. primila obavijest da su promicatelji Morove kauze opozvali postulatorski mandat Nicoli Giampaolu i imenovali nekog drugog.

„Treba stoga uzeti u obzir da navodni financijski zahtjev nije mogao biti upućen g. Giampaolu u lipnju 2018., kako on tvrdi, budući da tada više nije bio postulator“, stoji u priopćenju Kongregacije.

Postulator Giampaolo, po zanimanju novinar i pisac, svoje je optužbe iznio u razgovoru za treći program državne televizije RAI.

Podtajnik Turek kazao je kako je istina da se s Giampaolom susreo u uredima Kongregacije, ali iz potpuno drugog razloga: kako bi mu objasnio da ga Dikasterij nije imenovao postulatorom u dvije druge kauze „zbog neispunjavanja zahtjeva koje propisuju kanonske norme“.

Aldu Mora ubila je radikalno lijeva teroristička skupina Crvene brigade 9. svibnja 1978. godine nakon što ga je 55 dana držala u zatočeništvu.

Otet je na putu za talijanski parlament gdje je trebao sudjelovati u izglasavanju povjerenja novoj vladi desnog centra na čelu s demokršćanskim premijerom Giulijem Andreottijem.

Pripadnici Crvenih brigada osudili su Mora jer je kao istaknuti član Demokršćanske stranke (DC) bio glavni tvorac “povijesna kompromisa” između Talijanske komunističke stranke (PCI) i demokršćana koji je doveo do stvaranja Andreottijeve vlade.