Kardinal Laurent Monsengwo Pasinya, izjavio je kako se neće kandidirati za predsjednika Demokratske Republike Kongo, unatoč tome što ga je na taj potez poticalo novooformljeno udruženje katoličkih skupina pod nazivom “Kršćanska dinamika za jedinstvo i demokraciju” (DCUD).

Kardinal Monsengwo nadbiskup je Kinshase, glavnog grada Demokratske Republike Kongo, a prema posljednjim anketama građani ga smatraju najuglednijom osobom u zemlji. Uz to, ujedno je i član papinog Kardinalskog vijeća (C9).

Glasnogovornik DCUD-a, Serge Gontcho izjavio je kako Monsengwoa smatra “sigurnom i vjerodostnojnom”, alternativom za vođenje zemlje u kojoj živi 80 milijuna stanovnika od čega su njih nešto manje od polovice katolici.

“Trenutna vlast nije uspjela, a opozicija ne nudi alternativu. Više se bave time kako da jedni druge unište. Kako bismo izgradili Kongo za svoju djecu, sve one koji nisu uspjeli treba maknuti i zamijeniti novim snagama. Zato razmišljamo o kardinalu Monsengwou, koji je vrlo prihvaćen od strane ljudi”, rekao je Gontcho.

Katolici u Kongu oštra su opozicija trenutnome predsjedniku Josephu Kabili čiji je mandat istekao još koncem 2016. godine, a idući izbori su raspisani tek za prosinac ove godine. Izbore 2011., na kojima je Kabili posljednji put izabran, Monsengwou je prokomentirao riječima ”Valja zaključiti kako rezultati ne odgovaraju istini niti pravednosti.”

Različite katoličke aktivističke grupe organizirale su brojne ulične prosvjede protiv Kabila, a prema vlastitim su riječima bili podvrgnuti i policijskom nasilju u početkom godine.

Ipak, kardinal Monsengwo odbio je prijedlog da bude predsjednički kandidat na idućim izborima, rekavši kako ima “druge stvari za raditi”, a s njegovim se stavom složila i biskupska konferencija Konga.

Ovakav stav u skladu je i sa Zakonikom kanonskog prava u kojem stoji kako se klericima zabranjuje: “prihvatiti se javnih službi koje sa sobom nose sudjelovanje u vršenju svjetovne vlasti.”

U Zakoniku, vezano za klerike, dalje stoji “Neka aktivno ne sudjeluju u političkim strankama niti u upravljanju sindikalnim društvima, osim ako to, prema sudu mjerodavne crkvene vlasti, traži zaštita crkvenih prava ili promicanje zajedničkog dobra.”

Poznat je slučaj iz 2008. godine, kada se tadašnji paragvajski biskup Fernando Armindo Lugo Méndez odlučio kandidirati za predsjednika Paragvaja. Nakon što je pobijedio na izborima odlukom Svete Stolice izgubio je klerički stalež.

Stanovnici Demokratske Republike Kongo nadaju se vidjeti značajne promjene nakon idućih izbora, budući da je ova po površini druga najveća država u Africi prema globalnom poretku Transparency Internationala jedna od najkorumpiranijih država na svijetu. Prema indeksu percepcije korupcije nalazi se na 161. mjestu od 180 zemalja s popisa.

Ivo Džeba | Bitno.net