Najmanje sedam osoba, uključujući časnu sestru, ubijeno je u napadu koji se dogodio u noći između 19. i 20. listopada u selu Maboya u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo, prenosi portal Nedjelja.

Napadači su opljačkali i zapalili nekoliko domova te napali zdravstvenu ustanovu Center Sanitaire de Référence biskupije Butembo-Beni u kojoj je kao liječnica radila s. Marija-Silvija Kavuke Vakatsuraki iz Družbe Malih sestara prikazanja Gospina u hramu u Butembu, navedeno je u priopćenju biskupije poslanom agenciji Fides.

“Nemamo riječi, ovo je toliko strašno da prelazi granice tolerancije”, kazao je mons. Melchizedec Sikuli Paluku, biskup Butembo-Benija.

Napadnuto područje nalazi se na pola puta između Benija i Butemba, a prema svjedočenju stanovnika, napadači pripadaju Savezničkim demokratskim snagama (ADF), terorističkoj skupini koja na tom području djeluje desetljećima, a koja se posljednjih nekoliko godina pridružila Islamskoj državi pod nazivom ISCAP (Srednjoafrička provincija Islamske države).

U priopćenju na arapskom koje kruži društvenim mrežama ISCAP je preuzela odgovornost za napad, a državna policija uhitila je četvoricu njihovih pripadnika, uključujući i osobu koja je zapovjedila napad na selo.

Osim katoličkog zdravstvenog centra, napadači su uništili bolnicu jedne protestantske zajednice koja se nalazi 1,5 km od klinike Maboya.