Patrick E. Kelly je izabran za sljedećeg vrhovnog viteza Kolumbovih viteza, najvećeg katoličkog muškog bratstva na svijetu. Naslijedit će dosadašnjeg vrhovnog viteza Carla C. Andersona koji je naglasio Kellyjevu diplomatsku i vojnu pozadinu ali i važnu ulogu na odgovor bratstva na pandemiju koronavirusa, javlja CNA.

„Počašćen sam, zahvalan i blagoslovljen. Počašćen sam što sam pozvan služiti kao vrhovni vitez. Također sam zahvalan svojoj supruzi obitelji te braći vitezovima“, izjavio je Kelly 5. veljače. Dodao je kako se raduje što će naslijediti Andersenov odličan posao te „da će nastojati voditi Kolumbove vitezove prema načelima milosrđa, jedinstva i bratstva“.

„Ta načela su danas jednako važna kao i prije gotovo 140 godina, kada smo osnovani, jer predstavljaju provjereni put k produbljivanju naše katoličke vjere te izgradnji snažnih obitelji, jakih župa i zajednica koje rade na općem dobru te prepoznaju dostojanstvo i vrijednost svakog čovjeka“, izjavio je Kelly.

Inače, Kelly je 11 godina djelovao kao potpredsjednik organizacije za javnu politiku te predvodio suradnju Kolumbovih vitezova s Bijelom kućom, Kongresom i saveznim agencijama. Također je obnašao dužnost državnog zamjenika u okrugu Columbija.

Služio je i kao prvi izvršni direktor Nacionalnog svetišta svetog Ivana Pavla II. u Washingtonu te je nadzirao obnovu objekta koji su vitezovi kupili 2011. godine.

Prije nego što se profesionalno angažirao u Kolumbovim vitezovima, Kelly je od 2005. do 2006. godine bio viši savjetnik veleposlanika za međunarodnu vjersku slobodu u State Departmentu. Godine 2005. vodio je američka izaslanstva na Svjetskom summitu o islamsko-kršćanskom dijalogu i UN-ovoj konferenciji o međuvjerskoj suradnji.

Također je 24 godine služio u američkoj mornarici. Više od deset godina je bio savjetnik triju odbora Američke biskupske konferencije: Odbora za pro-life aktivnosti, Odbora za vjersku slobodu i Pododbora za promicanje i obranu braka.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Hoda za život 2012. godine. Također je član Upravnog odbora Nacionalnog katoličkog bioetičkog centra te pomaže u promicanju poštivanja dostojanstva svakog čovjeka kroz razumijevanje moralnih učenja Crkve koja se primjenjuju u zdravstvu i znanostima o životu.

Magistrirao je teologiju na Papinskom institutu Ivana Pavla II. Oženjen je i otac triju kćeri. Kolumbovim vitezovima je pristupio 1983. godine kao student u Wisconsinu. Na dužnost vrhovnog viteza Kelly stupa 1. ožujka.

Kolumbovi vitezovi broje preko 2 milijuna članova u 16 tisuća vijeća širom svijeta. Bratstvo je 1882. godine osnovao župnik Michael J. Mc Givney koji je proglašen blaženim u listopadu 2020. godine. Ističu se svojih humanitarnim radom te su, primjerice, tijekom 2020. godine donirali 187 milijuna dolara u dobrotvorne svrhe.