Kenijski biskupi javno su osudili voditelja sekte koja je pozivom na izgladnjivanje izazvala smrt više od sedamdeset osoba i zatražili pooštravanje odgovarajućih zakonskih propisa, objavila je u utorak 25. travnja KNA.

„Da je postojao učinkovit mehanizam koji regulira vjerske zajednice, duga ruka zakona odvratila bi pastora Mackenzija od toga da Kenijce odvede u smrt“, prenosi KNA izjavu Kenijske biskupske konferencije. Samoproglašeni vođa zajednice „Međunarodna crkva dobre vijesti“ (Good News International Church) Paul Mackenzie navodno je pozvao svoje sljedbenike da poste do smrti kako bi „susreli Isusa“. Ovoga je tjedna policija pronašla brojna beživotna tijela u jugoistočnom kenijskom okrugu Kilifi, gdje se Mackenzie bio povukao sa svojim sljedbenicima u jednom naselju u šumi. U međuvremenu je uhićen.

Kenijski predsjednik William Ruto opisao je Mackenzieja kao „užasnog zločinca“. Biskupi upozoravaju da samoregulacija vjerskih zajednica, koja je do sada bila propisana, nije učinkovita. Poručili su kako je Kenija zemlja „u kojoj takozvani proroci i predvodnici kultova vladaju vještinom izrabljivanja lakovjernih Kenijaca u ime vjere“. Kenijski ministar unutarnjih poslova već je ranije zatražio stroži nadzor djelovanja vjerskih zajednica, prenosi KNA.