Katoličko sveučilište Louvain Stephane Mercier profesor suspendiran zbog pro-life stavova

Profesor Katoličkog sveučilišta u Louvainu (UCL), najstarijeg katoličkog sveučilišta u svijetu koje je još uvijek u funkciji, suspendiran je zbog svog protivljenja abortusu, javljaju katolički mediji.

Kako piše Catholic Herald, fakultetske vlasti UCL-a pokrenule su disciplinski postupak protiv Stephanea Merciera nakon što je studentima podijelio rad s pro-life argumentima.

I dok je Mercier, prema vlastitom priznanju, studentima poručio da se “sami za sebe osvrnu na argumente”, ponovivši nekoliko puta da se nitko ne mora složiti s njim, cijeli slučaj podignuo je veliku prašinu u Belgiji nakon što je Synergie Wallonie, udruga za promicanje rodne ravnopravnosti, slučaj prijavila Sveučilištu.

Prema navodima LifeSiteNewsa, Tania van Hemelryck, posebna rektorova savjetnica za rodnu politiku na UCL-u, izjavila je za belgijsku televiziju: “Sveučilišne vlasti žele istražiti pravu svrhu teksta te način na koji je korišten tijekom predavanja, imajući u vidu da UCL u svakom slučaju brani temeljno pravo na pobačaj, a osobito ženino pravo na izbor.”

Na službenim stranicama fakulteta pak piše kako je istraga u tijeku te da je protiv Merciera pokrenut “disciplinski postupak”. Pritom su do daljnjega ukinuta dva predmeta na kojima je predavao. U izjavi također stoji kako u skladu sa zakonom iz 1990., kojim je u Belgiji dekriminaliziran pobačaj, Sveučilište “poštuje autonomiju ženina izbora u okolnostima koje su navedene zakonom”.

Mercier s druge strane ukazuje na činjenicu da katolički biskupi sjede u sveučilišnom odboru.

“Kako onda drugi predstavnik Sveučilišta može reći da su moji pro-life stavovi suprotni vrijednostima fakulteta? To nema nikakva smisla.”

Mercier je u izjavi za Catholic Herald poručio kako se borci za pravo na život bore s “mračnim duhovnim silama”: “Svjetovne snage i duhovne snage tame u ratu su sa svime što je istinski kršćansko. Stoga se mi borimo za život i za Božje zapovijedi protiv sila tame.”

Unatoč tome, kaže kako mu Bog, ali i njegova zaručnica daju snagu u ovoj borbi.

“Povjeravam se svim katolicima u molitve, kako bi Bog spustio nadnaravni mir na mene i moju obitelj”, zaključio je Stephane Mercier.

Tino Krvavica | Bitno.net