Otac Johannes Maria Schwarz, koji djeluje u nadbiskupiji Vaduz (Liechtenstein), planira hodočastiti od svibnja do kolovoza stazom koja spaja osam europskih zemalja te više od 200 “najvećih, najljepših, najstarijih, najviših i najznačajnijih katoličkih svetišta, crkvi i samostana”, kako tvrdi u videu objavljenom nekoliko tjedana uoči početka avanture.

Na svoj 4100 km dug put krenut će iz talijanske Akvileje. Njegov cilj je pak jedna od najstarijih monastičkih naseobina u Europi, koju je početkom 5. stoljeća ustanovio sveti Honorat, a nalazi se na istoimenom otočiću u blizini Cannesa (danas je tamo samostan cistercita).

“Želim ispričati povijest ovih mjesta – njihovu umjetnost i što uče o vjeri”, poručio je o. Schwarz u videu, našalivši se kako je on poput “biskupa Barrona za siromašne”, a njegov pothvat “‘Alpski katolicizam’ sa svećenikom najlošijeg izgleda, najružnijeg mirisa, koji je najlošije obučen i koji dijeli manje duboke misli, s mogućnošću žaljenja na napade pasa-ovčara”.

Ruta hodočašća

Svećenik, koji je – između ostalog – jedan od autora popularnog serijala Mali katekizam, želi sa sobom na hodočašće ponijeti i molitvene nakane vjernika koji svoju nakanu mogu prijaviti na njegovoj internetskoj stranici 4kmh.com (stranica je na engleskom jeziku. Nakana se prijavljuje u odjeljku ‘Be a part’, potom ispod treće slike s lijeva treba kliknuti na ‘Submit prayer request’. Nakon toga otvorit će se jednostavni obrazac gdje trebate upisati svoje ime, e-mail adresu – ako želite, i svoju nakanu).

Svaka nakana slučajnim odabirom pridodaje se jednoj dionici puta.

“Ako odlučite ostaviti svoj e-mail, bit ćete obaviješteni kad dođem do određene dionice puta kako biste mi se mogli pridružiti u molitvama te možda čak poći na svetu misu tog dana. Stoga, bez obzira na to koliko nas milja dijeli, u Kristu i njegovoj žrtvi svi smo ujedinjeni”, poručuje otac Schwarz.

U izjavi za Catholic Herald, austrijski svećenik istaknuo je kako će mu “nošenje” molitvenih nakana pomoći u njegovom “vježbanju svećeničkih dužnosti” te dati njegovim trenucima boli i patnje veće značenje.

Otac Johannes Schwarz, koji je jednom prilikom pješice hodočastio od Liechtensteina do Jeruzalema, pripremio je 120 homilija za različite lokacije na kojima će tijekom puta slaviti svetu misu.

Putovanje ovog zanimljivog svećenika možete redovito pratiti na njegovim profilima na Instagramu i YouTubeu.

Tino Krvavica | Bitno.net