Foto: FacebookKatolički svećenik Patrick Desbois već godinama radi na lociranju posmrtnih ostataka Židova koji su ubijeni u holokaustu. Zbog toga nije čudo da ga je pripadnik židovske zajednice na jednom prijemu u New Yorku nazvao anđelom. Svećenik mu je odgovorio: „Ja nisam anđeo. Ja sam običan čovjek koji je silno odlučan.“

Otac Desbois bivši je voditelj Povjerenstva za odnose sa židovstvom Francuske biskupske konferencije i savjetnik u Vatikanu. Osnivač je Yahad-In Unuma, organizacije koja pronalazi masovne grobnice u koje su nacisti ostavili oko 2,2 milijuna Židova na području istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza. Naziv organizacije sastoji se od hebrejske riječi koja znači „zajedno“ i latinskog izraza „za jedno“.

Njegova je organizacija do sada locirala čak 2700 mjesta na kojima su ubijani Židovi te prikupila 6700 svjedočanstava o ratnim zločinima. Nažalost, brojni svjedoci Drugoga svjetskog rata surađivali su s nacistima.

„Svi znaju za Auschwitz. To je mjesto na kojem se još uvijek mogu vidjeti barake, žice sa strujom, tračnice i slično… Ali na istoku nema ničega. Ostala su samo polja. Sovjeti su čak sinagoge pretvorili u trgovine i kina“, izjavio je otac Desbois.

Svećenik kaže kako njegova organizacija ima samo jednu misiju: pokopati židovske žrtve. „Poznato mi je da su Židovi posebno povezani sa svojim mrtvima, pa se zbog toga trudimo pronaći grobnice njihovih voljenih“, objašnjava. Osim što želi pokopati mrtve, ovaj svećenik želi pomoći svijetu da spozna korijenje nasilja kako se ono u budućnosti ne bi ponovilo. Često govori kako se biblijska priča o Kajinu i Abelu ponavlja u svakom genocidu.

„Bog je pitao Kajina gdje mu je brat. Nije upitao je li kriv. Naravno da On zna kako je Abel mrtav, ali On traži njegovo tijelo. Mi želimo odgovoriti na pitanje gdje su tijela naše židovske braće u bivšim sovjetskim zemljama“, kaže.

Otac Desbois proširio je svoje djelovanje i na novije genocide, posebice na onaj koji je Islamska država počinila protiv Jazida u Siriji i Iraku 2014. godine te se nada da će, ako bude raspolagao financijama, Yahad-In unum započeti projekte istraživanja ubojstava kršćana na mjestima kao što su Pakistan i Egipat, ali i na drugim mjestima gdje se događaju progoni nevinih.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net