Prošli je tjedan papa Franjo proglasio osam mučenika za vjeru, a među njima je i laik kojeg su nacisti osudili na smrt jer je odbio položiti prisegu Hitleru i njegovom zločinačkom režimu.

Njegovo je ime Josef Mayr-Nusser, rođen je 1910. u talijanskom gradu Bolzanu u Južnom Tirolu, a odrastao je u seoskoj njemačko-talijanskoj obitelji predanih vjernika. Obitelj mu je bila siromašna, a kada je stariji brat Jacob ušao u sjemenište, Josef je odlučio ne ići na studije, nego ostati doma i pomagati obitelji na seoskoj farmi.

Bio je fasciniran životom i djelom sv. Vinka Paulskog, sv. Tome Akvinskog, sv. Thomasa Morea i Frederica Ozanama, francuskog laika i utemeljitelja Družbe sv. Vinka Paulskog, međunarodne karitativne organizacije koja pomaže siromašnima i bolesnima.  U svojoj 22. godini ušao je u Družbu, a 1937. postao je predsjednik podružnice koja je djelovala u Bolzanu, posvećujući se pomaganju siromašnima. Bio je aktivan i u Katoličkoj akciji, te njezin čelnik u nadbiskupiji Trident.

Najveći dio svoga mladenačkog života proveo je obilazeći stare i siromašne svoga kraja, pružajući im materijalnu i duhovnu pomoć.

Nakon početka Drugog svjetskog rata, postao je član tajnog protunacističkog pokreta “Andreas Hofer Bund”.

Godine 1942. oženio se s Hildegard Straub, koja mu je iduće godine rodila sina Alberta.

Nakon pada Mussolinija Nijemci su okupirali taj dio Italije, a Mayr-Nusser je, kao i većina drugih muškaraca, bio mobiliziran. Poslan je u vojni kamp na sjeveru Njemačke, gdje je trebao proći obuku za SS postrojbe.

Tamo je jedan dan ustao ispred nacističkog generala i rekao kako “ne može dati prisegu Hitleru”.

“Ne mogu dati tu prisegu pred Bogom. Ne mogu jer se to protivi mojoj vjeri i savjest mi to ne dopušta”, rekao je.

Njegovi prijatelji pokušavali su ga nagovoriti da ipak da prisegu, ali on je odbijao smatrajući da kršćanska vjera ne može biti ni na koji način pomirena s nacističkim režimom.

Uhićen je, a potom deportiran u Gdansk (njemački Danzig) gdje mu je trebalo biti suđeno zbog izdaje. Dok je čekao na suđenje, vrijeme je provodio u molitvi.

“Ne bi bila mojom ženom kada bi očekivala nešto drugo od mene”, napisao je svojoj supruzi iz zatvora.

U veljači 1945. osuđen je na smrt strijeljanjem. Trebao je biti prebačen u logor Dachau gdje ga je čekalo izvršenje kazne. To se nije dogodilo jer je obolio od dizenterije i umro u vlaku koji ga je prevozio do logora. Kada su pronašli njegovo tijelo, u rukama je imao krunicu i Bibliju.

Postupak za njegovu kanonizaciju pokrenut je 2005. Sada je proglašenjem njegova mučeništva otvoren put za beatifikaciju.

Josef Mayr-Nusser bit će proglašen blaženim 18. ožujka 2017.

Spomenimo samo da je Papa na taj isti dan proglasio mučenicima sedmoricu misionara Presvetog Srca koji su ubijeni iz mržnje prema vjeri u Građanskom ratu u Španjolskoj 1936.

Goran Andrijanić | Bitno.net