Predsjednik Katoličke biskupske konferencije Engleske i Walesa, kardinal Vincent Nichols, izjavio je povodom smrti britanskog princa Philipa, supruga kraljice Elizabete II.: „U ovom trenutku žalosti i gubitka, molim za preminuloga, kraljicu Elizabetu i cijelu kraljevsku obitelj! Koliko će nam samo nedostajati karakter princa Philipa, tako pun života i snage! Bio je primjer nepokolebljive odanosti i radosnog izvršavanja dužnosti! Neka počiva u miru Božjem.“

Ostali katolički biskupi sućut su izrazili na društvenim mrežama. Biskup Mark Davies iz Shrewsburyja, zapadna Engleska, napisao je na Twitteru: „Svi smo bili duboko ožalošćeni kada smo saznali za smrt Njegove Kraljevske Visosti princa Philipa. Molimo za pokoj duše princa Philipa i za njezino veličanstvo kraljicu te kraljevsku obitelj.”

Malteški nadbiskup Charles Scicluna napisao je kako moli za pokojnog princa te da je izrazio sućut kraljici Elizabeti, piše CNA. „Pridružujem se tisućama Maltežana i Gozitana u našim molitvama za pokojnog princa Philipa, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, vojvodu od Edinburgha. Izražavam iskrenu sućut Njezinom Veličanstvu kraljici Elizabeti i kraljevskoj obitelji. Neka počiva u miru”, rekao je.

Vijest o smrti princa Philipa objavila je Buckinghamska palača. “S dubokim žaljenjem Njezino Veličanstvo Kraljica objavljuje smrt njezina voljenog supruga, Njegove Kraljevske Visosti princa Philipa, vojvode od Edinburgha. Kraljevska obitelj se pridružuje ljudima u svijetu koji tuguju zbog njegovog odlaska”, piše u priopćenju. Palača je u priopćenju objavila kako je princ preminuo u petak ujutro u dvorcu Windsoru.


Princ Philip, koji je na dan vjenčanja stekao titulu vojvode od Edinburgha, s kraljicom Elizabetom je 3. travnja 2014. godine boravio u Vatikanu i susreo se s papom Franjom. Princ, koji se s kraljevskih dužnosti povukao 2017. godine, još se susreo i s Ivanom XXIII., Ivanom Pavlom II. i Benediktom XVI.