Sedam crkava u Hong Kongu slavit će mise bdjenja uz svijeće obilježavajući tako godišnjicu masakra na Tiananmenskom trgu, prenosi Katolički tjednik.

Komisija Iustitia at Pax Nadbiskupije Hong Kong obznanila je da će se u crkvama 4. lipnja navečer slaviti mise zadušnice za stradale u događaju koji je poznat kao Masakr na Tiananmenskom trgu 1989.

„Iz različitih razloga možda nećemo moći govoriti otvoreno, ali ne smijemo zaboraviti svoju prošlost“, naveli su u izjavi 24. svibnja.

„Prinesimo životvornu svetu misnu žrtvu da Gospodin povijesti pogleda na one koji su umrli u proljeće i ljeto u potrazi za istinom“, obznanila je hongkonška Iustitia et Pax, prenosi CNA.

Podsjećanja radi valja istaknuti kako je riječ o komemoraciji masakra u režiji komunističkih kineskih vlasti prilikom kojega su 4. lipnja 1989. tenkovi krenuli na goloruke prosvjednike – mahom studente koji su tražili demokratizaciju društva.

Diplomatski izvori britanskoga veleposlanika u Kini naveli su da je tada stradalo barem 10 tisuća ljudi, a režim je tvrdio kako je ubijeno 241, a ozlijeđeno oko 7000 prosvjednika.

U Kini, kao i u drugim komunističkim zemljama, nije se smjelo održavati službene komemoracije „incidenta 4. lipnja“ na Tiananmenu, ali Hong Kong već dugo održava godišnja bdjenja u znak sjećanja na svoje žrtve.

Inače, Hong Kong je uživao poseban administrativni status kao dio sporazuma „jedna zemlja, dva sustava“ sve do 1997. kada je Ujedinjeno Kraljevstvo prenijelo kontrolu nad ovom regijom na Kinu.

Usred pro-demokratskih prosvjeda u Hong Kongu, ovo bdjenje postalo je središnja točka okupljanja. Tisuće prosvjednika suprotstavilo se policiji 2020. da bi sudjelovalo u spomen-obilježju, nakon što je policija izdala naredbe zabranjujući velika okupljanja.

Nedavno imenovani biskup Hong Konga, mons. Stephen Chow Sau-yan, rekao je na konferenciji za medije 18. svibnja da će njegovo sudjelovanje u bdjenju 4. lipnja „ovisiti o zakonskim propisima“.

“U prošlosti sam sudjelovao na komemoracijama, išao bih i odao počast ubijenima na javnom mjestu, ali kada nisam mogao, tada sam se priključio u molitvi”, dodao je biskup te istaknuo: „Molim za Kinu. Molim za sve one koji su ubijeni 1989.“