Sve katoličke agencije za posvajanje djece koje djeluju u Philadelphiji morat će omogućiti udomljavanje djece istospolnima partnerima, piše CNA. Epilog je to pravne bitke započete prošle godine, nakon što je savezni sud podržao odluku gradskih vlasti da ne produži ugovor o suradnji s onim agencijama koje zbog svojih vjerskih uvjerenja odbijaju udomiti djecu u „istospolnim obiteljima“. Nakon ovakve sudske odluke, predstavnici katoličkih agencija uložili su žalbu prizivnom sudu, no nakon godinu dana, savezni prizivni sud donio je istu presudu.

„Razočarani smo što je odlukom suda gradska politika stavljena iznad potreba djece i prava roditelja, no nastavit ćemo ovu borbu“, kazala je Lori Windham, pravna zastupnica Katoličke socijalne službe philadelphijske nadbiskupije i viša savjetnica pravne grupe Becket koja je u svojoj izjavi izrazila čuđenje zbog odluke grada Philadelphije da odbije produžiti ugovor katoličkoj agenciji dok istovremeno, zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, žurno pokušava pronaći gotovo 300 udomiteljskih obitelji.

„Nedugo nakon tog poziva u pomoć, grad je iz neobjašnjivih razloga zabranio Katoličkoj socijalnoj službi udomljavanje djece u obiteljima s njezina popisa, isključivo zbog vjerskih stavova agencije. Postoje deseci obitelji licenciranih za skrb kroz Katoličku socijalnu agenciju, koje su spremne udomiti djecu, ali zbog odluke grada njihovi su kreveti prazni gotovo godinu dana“, poručili su iz Becketa.
Premda se u svojoj tužbi Katolička socijalna služba koja je tijekom 2017. godine zbrinula 266 djece, te pomogla njih više od 2200, pozvala na članak ustava koji jamči vjersku slobodu, prizivni je sud ustvrdio kako spomenuta agencija nije izuzeta od „antidiskriminatornih propisa koji su neutralni i opće primjenjivi“.

Zanimljivo, odluka grada, ali i suda tim je čudnija ako se zna da u Philadelphiji djeluje nekoliko različitih agencija koje surađuju s istospolnim zajednicama, te da spomenuta katolička agencija nije zaprimila niti jedan zahtjev istospolnih parova, niti je protiv nje pokrenuta tužba zbog diskriminacije. Iz agencije su podsjetili kako skrb pružaju svoj djeci, neovisno o rasi, boji kože, spolu, vjeri ili spolnoj orijentaciji, te kako pravo na udomljavanje omogućavaju vjenčanim parovima ili samcima.

Američki katolički mediji prenose kako je zbog antidiskriminacijskih zakona više katoličkih agencija za posvajanje u nekoliko američkih država moralo zatvoriti svoja vrata jer ne žele odbaciti crkveni nauk o braku. Nakon Massachusettsa, Bostona i Illinoisa, uslijedili su Buffalo i Philadelphia, a tko će biti sljedeći pokazat će vrijeme, jer u ime borbe protiv diskriminacije očito je dopušteno diskriminirati svakoga tko se ne uklapa u „vrli novi svijet“ .

Miodrag Vojvodić | Bitno.net