Katolička Crkva prvi je put u povijesti proglasila blaženom cijelu jednu obitelj. Riječ je o obitelji Joezefa i Wiktorije Ulma koji su zajedno sa svojih sedmero djece beatificirani u nedjelju u poljskom selu Markowa pred oko 30 000 okupljenih vjernika, javlja CNA.

Ulme su mučeništvo podnijeli jer su skrivali dvije židovske obitelji tijekom progona koji je protiv Židova pokrenula nacistička Njemačka.

“Bilo bi pogrešno kada bi dan beatifikacije obitelji Ulma služio samo za prisjećanje na strahotne zločine koje su počinili njihovi krvnici, nad kojima je, usput rečeno, povijesti već rekla svoj sud”, kazao je tijekom svečane svete mise prefekt Dikasterija za kauze svetaca, kardinal Marcello Semeraro.

“Umjesto toga”, nastavio je kardinal, “želimo da današnji dan bude dan radosti, jer je stranica Evanđelja ispisana na papiru postala za nas življena stvarnost, koja jarko svijetli u kršćanskom svjedočanstvu bračnog para Ulma i u mučeništvo novih blaženika”.

Ulme su mučeništvo doživjele 24. ožujka 1944. godine. Nacisti su toga dana okružili njihov dom gdje su otkrili osmero Židova. Najprije su ubili Židove, a nakon toga su usmrtili Wiktoriju, koja je tijekom nacističkog napada porodila svoje sedmo dijete, te njezinog supruga Jozefa.

Šestero starije djece dijelilo je vjeru svojih roditelja, a tek rođeno dijete primilo je krštenje krvlju te je stoga i ono proglašeno blaženim.

U svojoj se propovijedi Semeraro također prisjetio židovskih prijatelja obitelji Ulma ubijenih toga dana.

„Danas, zajedno s novim blaženicima, želimo se prisjetiti i njihovih imena“, rekao je kardinal. Bili su to: Saul Goldman sa svojim sinovima Baruchom, Mechelom, Joachimom i Mojżeszom, kao i Gołda Grünfeld i njezina sestra Lea Didner, zajedno sa svojom malom kćerkom Reszlom. Među prisutnima na ceremoniji beatifikacije u nedjelju bio je i glavni poljski rabin Michael Schudrich.

Obitelji Ulma se nakon nedjeljnog Angelusa prisjetio i papa Franjo. “Mržnji i nasilju koje je obilježilo to vrijeme suprotstavili su se evanđeoskom ljubavlju. Neka ova poljska obitelj, koja je predstavljala tračak svjetla u tami Drugog svjetskog rata, bude svima nama uzor za nasljedovanje u stremljenju za dobrom i u služenju potrebitima”, pozvao je Papa te zamolio hodočasnike okupljene na suncem okupanom Trgu svetog Petra za pljesak za tu obitelj blaženikâ.