Katolički glasači na nedavno održanim kongresnim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama dali su podjednak broj glasova republikanskim i demokratskim kandidatima.

Rezultat je to istraživanja koje je objavio Istraživački centar Pew, a prema kojem je 50 posto glasova katolika otišlo demokratima, dok su 49 posto dobili republikanci.

Ovi rezultati ukazuju na pad podrške republikancima, barem što se tiče kongresnih izbora, budući da je na posljednjim takvim izborima, održanim 2014. godine, 54 posto katolika glasovalo za republikance, a 45 posto za demokrate.

Za razliku od pripadnika nekih drugih vjera ili kršćanskih denominacija, katolici na proteklih nekoliko izbora ne naginju značajnije niti republikanskoj niti demokratskoj strani. S druge strane, republikanci su redovito uživali potporu više od 75 posto evangeličkih kršćana.

Vrijedi spomenuti kako je jedna od zvijezda posljednjih izbora svakako demokratkinja Alexandria Ocasio-Cortez, koja je postala najmlađa žena izabrana u Kongres. Politička karijera ove 29-godišnje Njujorčanke eksplodirala je u lipnju ove godine kada je kao dotad potpuno nepoznata politička ličnost na lokalnim izborima pobijedila favorita demokrata Joea Crowleya.

Ocasio-Cortez se deklarira kao katolkinja, a u lipnju ove godine objavljen joj je članak u isusovačkom časopisu America u kojem je iz katoličke perspektive (ili, bolje rečeno, iz onoga što ona smatra katoličkom perspektivom) kritizirala američki sustav kaznenog pravosuđa.

Ipak, da ona nije nikakav model katoličkog političara svjedoči činjenica da je navedena pobornica “dostupnog sigurnog, legalnog i pristupačnog pobačaja”, zagovornica “demokratskog socijalizma”, kao i “prava” na brak istospolnih partnera.

Istini za volju, njezin republikanski rival, Anthony Pappas, kojega je Ocasio-Cortez porazila na izborima u 14. okrugu savezne države New York, izjavio je kako niti on nije “za zakonsku zabranu pobačaja”, pa katolici vjerni crkvenom nauku nisu niti imali kvalitetnu alternativu.

Bilo bi lijepo kada bi se iz pada podrške republikancima moglo zaključiti da su katolici u Americi odlučili kazniti Pappasa i druge republikanske kandidate zbog njihova liberalnog stava prema pobačaju, ali prema posljednjem istraživanju koje je prošli mjesec objavio Istraživački centar Pew, 51 posto američkih katolika zalaže se za legalan pobačaj, dok je tek 42 posto protiv.

Ivo Džeba | Bitno.net