U Kijevu je nakon dugih pregovora Ministarstvo kulture pristalo vratiti Katoličkoj Crkvi katedralu Svetog Nikole. Međutim, crkva je u lošem stanju i potrebno ju je obnoviti, prenio je domradio.de.

Kako prenosi ukrajinska novinska agencija Risu (Religious Information Service of Ukraine), 1. lipnja 2022. određen je kao datum primopredaje crkve kojom je desetljećima upravljala država u središtu glavnog grada Ukrajine. Postoji i dogovor za izvođenje hitnih radova obnove. „Zahvaljujući naporima brojnih vjernika, ispravljena je povijesna nepravda i to se kršćansko svetište može vratiti u krilo Crkve“, navodi se u tekstu.

Katedrala, građena od 1899. do 1909. prema nacrtima arhitekta Wladyslawa Horodeckog u neogotičkom stilu, ima dva šiljasta tornja visoka 62 metra i druga je najstarija rimokatolička crkvena građevina u Kijevu. Već tridesetih godina prošlog stoljeća crkva je zatvorena od komunističkog režima i korištena kao skladište prije nego što je teško oštećena u Drugom svjetskom ratu.

U poslijeratnom razdoblju djelomično je obnovljena i u njoj se nalazi arhiv Kijevske regije. Od 1980. godine u zdanju se nalazi Dom orguljaške i komorne glazbe, a ponovno preuređena crkvena zgrada služi i kao koncertna dvorana.

Godine 1992. Rimokatoličkoj crkvi dopušteno je održavati redovite bogoslužja u katedrali paralelno s koncertima; od tada je Crkva nastojala ostvariti njezin povrat. Radovi na obnovi crkve, koja je u dosta zapuštenom stanju te je potrebna opsežna obnova, započeli su u listopadu, a trebali bi biti dovršeni do ožujka iduće godine. Tada bi katedrala, kulturna baština od nacionalnog značaja, mogla biti predana gradskoj Župi svetog Nikole.