Umirovljeni biskup Hong Konga, kardinal Joseph Zen, podržao je svog mjanmarskog kolegu, kardinala Muang Boa, koji je za širenje koronavirusa optužio Kinu. Zenova potpora dolazi nakon što je mjanmarskog kardinala oštro kritizirao francuski teolog Michel Chambon koji je rekao da Bo “pljuje Kini u lice”.

Chambon, koji je u tekstu za UCA News sebe opisao kao teologa i antropologa “koji se bavi Crkvom u Kini”, ustvrdio je da je Boov istup “neprecizan”, “opasno političan” te “iznenađujuće razdoran”.

Francuski teolog u svom je tekstu ustvrdio kako posljedice štete koju je koronavirus nanio svijetu ne snosi samo Komunistička partija Kine nego i vođe ostalih zemalja koji virus nisu shvatili dovoljno ozbiljno kada su već postojale ozbiljne indikacije o njegovoj opasnosti.

Zbog toga Chambon smatra da je osim što je neprecizan, Boov članak i čin političkog svrstavanja u sukobu Zapada i Kine.

Zen se osvrnuo na polemiku francuskog teologa i mjanmarskog kardinala ustvrdivši da je Boov članak “vrlo precizan i pošten”.

S druge strane, kazao je kako nije uočio ništa “teološkog” u Chambonovu članku koji je nazvao “ničim izazvanim” i “kontradiktornim”.

Bivši nadbiskup Hong Konga istaknuo je da Bo u svom članku nije amnestirao krivnje vlade ostalih država, nego da je jasno naznačio da kineske vlasti snose “primarnu odgovornost”.

“Chambon je optužio Boa da je ‘politički podijelio svijet’. To je bespredmetno. Onaj koji nanosi nesreću ljudima i njegove žrtve ispravno su stavljeni na suprotne strane podjele, ali u tome nema ničeg političkog”, nastavio je Zen.

Kao najzapanjujuću Chambonovu izjavu Zen je istaknuo tvrdnju da je “vrijeđanje kineskog režima ujedno pljuvanje u lice narodu koji ga podržava”.

“Svatko s imalo znanja o Kini nasmijao bi se tome i ustvrdio da je čitanje ovog ‘teologa’ i ‘antropologa koji se bavi Crkvom u Kini’ gubitak vremena”, zaključio je umirovljeni nadbiskup Hong Konga.