Kardinal Sean O’Malley, nadbiskup dijeceze Boston i predsjednik Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, objavio je video-poruku na internetskoj stranici nadbiskupije Boston reagirajući tako na izvještaj Velikog sudskog vijeća Pennsylvanije o spolnom zlostavljanju maloljetnika od strane članova Katoličke Crkve. Video je na internetsku stranicu postavljen u subotu, 18. kolovoza, dva dana prije nego što je objavljeno Papino pismo čitavom Božjem narodu o krizi svećeničkog zlostavljanja u Crkvi.

Kardinal O’Malley napomenuo je da nema riječi kojima bi se opisala sadašnja situacija u Crkvi u Sjedinjenim Američkim Državama. Istaknuo je da su srca ispunjena dubokom boli dok ponovno slušamo o strašnim iskustvima koja su doživjele žrtve zlostavljanja. Posramljeni smo zbog tih nečuvenih propusta da zaštitimo djecu i najranjivije te potvrđujemo našu predanost kako više nećemo dopustiti da se takvi propusti ikad više dogode, poručio je bostonski nadbiskup.

Kardinal O’Malley rekao je da su mnogi počinitelji odgovarali za svoje zločine. Međutim, također je priznao da Crkva tek ima utvrditi jasne i transparentne sustave odgovornosti i posljedica za crkveno vodstvo, čiji su propusti omogućili da se takvi zločini dogode. Također je rekao da Crkva mora prigrliti duhovno obraćenje te od svih onih koji vrše njezino poslanje zahtijevati zakonsku transparentnost i pastoralnu odgovornost.

Preobrazba se ne postiže lako, ali je ona imperativ u svim vidicima. Način na koji pripremamo svećenike, način na koji vršimo pastoralno vodstvo kao i način na koji surađujemo s građanskim vlastima, sve to treba biti bolje nego što je to dosad bio slučaj. Potrebno je neposredno djelovanje jer vrijeme istječe, upozorio je kardinal.

Napomenuo je potom da su i katolici i građansko društvo izgubili strpljenje i povjerenje u crkveno vodstvo, no dodao je kako gaji nadu da se propusti iz prošlosti mogu ispraviti. Pozvao je Crkvu da pomogne ljudima kako ne bi izgubili nadu jer je to bila Isusova poruka svima kojima je bio poslan, a posebno u vremenima velike patnje. Rekao je da su često preživjeli i žrtve ti koji nas hrabro uče kako ne smijemo izgubiti nadu.

Kardinal je zatim priznao da je kriza s kojom se suočavamo rezultat grijeha i propusta od strane klera.

Bostonski nadbiskup smatra da je obraćenje, transparentnost i odgovornost u Crkvi moguće ostvariti jedino značajnim uključivanjem i vodstvom laika u Crkvi, pojedinaca koji svojom stručnošću, svojim iskustvom i vještinama mogu pomoći Crkvi u zadaći s kojom se suočava. Potrebna nam je pomoć laika i njihov žar kako bismo odgovorili na tu pošast. Jedino priznajući stvarnost s kojom se suočava, Crkva može vratiti povjerenje, pouzdanje i potporu zajednice katolika u našem društvu, rekao je predsjednik Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika i zaključio: Moramo nastaviti brzo i ustrajno slijedeći cilj. Ne smijemo gubiti vrijeme.

Vatican News | Bitno.net