Kardinal Robert Sarah rekao je na sastanku liturgičara da nastojanja “da se u liturgiju unesu afrički i azijski elementi… iskrivljuju vazmeno otajstvo”, prenosi Tablet.

Propovijedajući na misi otvaranja prvog Međunarodnog kongresa afričkih liturgičara u Dakaru 4. prosinca, kardinal Sarah je rekao: “Naše su liturgije često jednodimenzionalne, prebučne, preafričke, a manje kršćanske.”

Dodao je kako je prekomjerna “improvizacija” dovela do “liturgijske pustoši”, a ne do obnove. “Ako na liturgiju gledamo kao na praktičnu stvar pastoralne učinkovitosti, riskiramo da je pretvorimo u ljudsko djelo, skup više ili manje uspješnih ceremonija”, upozorio je.

Kongres na kojem je kardinal govorio održan je povodom 60 . obljetnice objave Sacrosanctum Conciliuma, konstitucije Drugog vatikanskog koncila koja je postala temelj postkoncilske liturgijske reforme.

Sarah je kazao kako događaj u Dakaru ima povijesnu važnost jer omogućuje liturgičarima “usporediti svoja razmišljanja o liturgijskoj praksi i vjernost afričkih zajednica kršćanskoj tradiciji i autentičnim vrijednostima afričkih kultura”.

Kazao je kako je autentična liturgija sastavni dio izražaja kršćanske vjere. “Pomolimo se, draga braćo i sestre, kako bismo mogli ponovno otkriti trojstveno podrijetlo liturgije”, kazao je Sarah.