Münchenski kardinal Reinhard Marx traži od Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, da iskoristi svoj utjecaj u Kremlju i uvjeri ruskog predsjednika Vladimira Putina kako je potrebno okončari rat u Ukrajini, piše Tablet.

“Preklinjem moskovskog patrijarha da iskoristi svoj utjecaj na predsjednika kako bi zaustavio rat i odložio oružje”, rekao je Marx na bogoslužju ukrajinskih katolika koje je u nedjelju pohodio u Münchenu.

“Iako mi biskupi nismo političari, naš je zadatak i naša dužnost pronositi evanđeosku poruku mira – posebno onima koji misle da mogu nametati svoje političke ciljeve silom i terorom”, dodao je.

Marx je priopćio ukrajinskim katolicima kako mogu računati na solidarnost njemačkih katolika. Na kraju mise, Marx i ukrajinski biskup u Njemačkoj, Bohdan Dzyurakh, na ukrajinskom su i njemačkom jeziku izmolili molitvu mira koju je sv. Ivan Pavao II. molio 1991. godine, dan prije početka Iračkog rata.

Ruska invazija na Ukrajinu ni na koji se način ne može opravdati, rekao je biskup Hildesheima Heiner Wilmer, koji predsjeda njemačkom Iustitiom et pax.

“Predsjednik Putin pribjegao je uporabi masovne vojne sile protiv Ukrajine kako bi proširio ruski teritorij. Riječ je o jasnom kršenju međunarodnog prava i ozbiljnom zločinu”, rekao je Wilmer vjernicima na misnom slavlju ukrajinskih katolika u Hannoveru.

“Posve je očito kako je riječ o dugo planiranoj ruskoj vojnoj invaziji Ukrajine. Cilj invazije uništiti je ukrajinsku neovisnost i staviti je pod ruski utjecaj. To je teški zločin”, rekao je Wilmer za KNA.

Njemačka je u subotu učinila zaokret od svoje uobičajene politike po kojoj nikada ne šalje oružje u zaraćene zone, ističući kako je ruski napad na Ukrajinu epohalan trenutak koji ugrožava čitav europski poredak nastao nakon Drugoga svjetskog rata. Nakon više tjedana odupiranja, službeni Berlin promijenio je svoju poziciju.

Wilmer je istaknuo kako razumije ukrajinski zahtjev za slanjem oružja. Izvoz naoružanja kompleksno je pitanje, dodao je. “Mjerilo po kojemu trebamo gledati jest hože li slanje oružja dovesti do obuzdavanja nasilja”, rekao je.

Prema kanonskom i međunarodnom pravu, neosporno je kako se Ukrajina ima pravo braniti, podsjeća Wilmer, napominjući kako u koordinaciji s Poljskom i drugim zemljama Europske unije treba raditi na primanju ukrajinskih izbjeglica.