Kršćanstvo je moguće svesti na vidljivu manjinu, ali nikad ga se neće moći izbrisati – istaknuo je kardinal Angelo Bagnasco tijekom mise koju je 10. kolovoza slavio o blagdanu svetoga Lovre. Predsjednik Talijanske biskupske konferencije je osudio kulturalno jednoumlje na isti dan kad je papa Franjo u tweetu izjavio: „Društvo s različitim kulturama treba rasti u zajedništvu i poštovanju“.

Đakon sv. Lovro ubijen je 10. kolovoza 258. godine na zapovijed rimskog cara Valerijana, koji je pokušavao ojačati jedinstvo carstva na temelju poganske religije. Kršćani su bili previše različiti od drugih, ugrožavali su ideologiju države i stoga ih se eliminiralo – objasnio je kardinal Bagnasco, osvrnuvši se potom na aktualne progone kršćana. Dok se nastavljaju oni klasični, koje poznajemo iz povijesti za koju smo mislili da je daleko od nas – kazao je – danas se njima pridružuju profinjeni oblici progona, ali time ništa manje okrutni; ozakonjeni ali time ništa manje nepravedni.

Naš stari Zapad – nastavio je – stručnjak je u tome, bolestan kakav je od vlastitih neuspjelih ideologija. „Kontinent prava uvijek sve više diskriminira kršćanstvo“, međutim „nijedan zemaljski moćnik neće moći zauvijek posjedovati ljudsko srce, propagirajući laži, neiskrena obećanja i prividne demokracije“.

Danas se – rekao je kardinal Bagnasco – „u ime vrjednota poput jednakosti, tolerancije i prava pokušava marginalizirati kršćanstvo i želi se stvoriti svjetski poredak bez Boga, u kojem se raznolikosti s jedne strane slave, a s druge ih se uništava“. Upozorio je k tome na sustavno i jednoumno uobličavanje životnih nazora i kulturalnih identiteta. To nije „put poštovanja prema Europskoj uniji koja je skladna i solidarna“, nego „štetno novo utemeljivanje Kontinenta“, u kojem se kršćanstvo smatra „razdornim“ zato što ne prigiba koljeno carevima sadašnjice.

Međutim, povijest svjedoči da kad se moćnici usredotoče na osobne ambicije i odustanu od traženja općega dobra, nastupa razdoblje dekadencije – ustvrdio je talijanski kardinal, napominjući kako je svjetska kriza „iznad svega duhovna kriza“.  „Naš kontinent muca pred današnjim krizama zato što se odcijepio od svojih kulturnih i vjerskih korijena do te mjere da se srami vlastitih tradicija, simbola i obreda“.

Govoreći o sv. Lovri, kardinal Bagnasco je podsjetio da „mučenik nije onaj tko izgubi život pokušavajući ga oduzeti drugima, nego onaj tko daje svoj život kako bi ga drugi imali“. Ljudski je život svet zato što dolazi od Boga – zaključio je kardinal – stoga ga uvijek valja poštovati i nitko ga ne smije oduzeti sam sebi ili drugima.

Radio Vatikan | Bitno.net