Justin Trudeau

Pro-life organizacije okupljene u udruženje Pravo na život Toronto tužile su vladu kanadskog premijera Justina Trudeaua zbog kršenja Ustava, budući da je zatražila da svi poslodavci koji žele primiti financijsku potporu kroz Program ljetnog zaposlenja, moraju potpisati izjavu u kojoj daju podršku „sigurnom i legalnom pobačaju“.

Predsjednik Udruženja Blaise Alleyne izjavio je kako im savjest ne dozvoljava potpisati takvu Izjavu, ističući kako je ona znak kršenja slobode savjesti i slobode izražavanja. Zalaže se da se ona proglasi neustavnom, budući da krši Kanadsku povelju o pravima i slobodama.

“Nije nelegalno ne slagati se s vladom u društvenim pitanjima”, istaknuo je Alleyne, dodavši kako bi svi Kanađani trebali biti zabrinuti zbog ovakve odluke bez obzira na njihov stav o pobačaju.

Kanadski program “Ljetno zaposlenje” omogućuje subvencije za plaće dobrotvornim organizacijama i malim gospodarstvima kako bi ih se potaknulo na zapošljavanje mladih od 15 do 30 godina.

Ranijih je godina odluka o prihvaćanju prijava za program bila osobna odluka pojedinih parlamentaraca, no uoči samog Božića kanadski ministar rada Patty Hajdu uveo je novi kriterij prema kojemu svi koji se prijavljuju moraju pismeno potvrditi da će poslovi koje će nuditi poštivati „seksualna i reproduktivna prava, kao i pravo na pristup sigurnom i legalnom pobačaju“, s obzirom na to da su prema tekstu Izjave ta prava „u središtu vanjskih i unutarnjih politika kanadske vlade“.

U pitanje oko ovog problema odlučila se uključiti i Kanadska biskupska konferencija, koja je izjavila da tijesno surađuje s Evangeličkom zajednicom Kanade oko iznalaženja svih mogućih rješenja.

Odluka vlasti da poslodavci uključeni u Program ljetnog zaposlenja moraju dati podršku pobačaju mogla bi se posebno negativno odraziti na ona područja Kanade u kojima su kršćanske organizacije jedine koje se uključuju u ljetne programe za mlade, kojih, ako tužba ne prođe, ove godine u pojedinim mjestima vjerojatno neće biti.

Ivo Džeba | Bitno.net