Foto: Shutterstock.comOd sjevera do juga i od istoka do zapada Italije običaj zvonjenja u čast novorođene djece postaje sve popularniji, piše Avvenire. Tako u mjestu Cupramontana zvona župne crkve označavaju rođenje novoga djeteta od 2014. godine. Posljednji put zvonilo je prije 15-tak dana povodom rođenja malene Sofije. Za župnika iz Castellamarea del Golfo don Salva Morgesea svaki novi život je dar koji treba proslaviti, stoga zvona njegove crkve pozivaju na slavlje u 13 sati na dan svakog sretnog događaja.

U pokrajini Lecce nekoliko župnika u dogovoru s biskupom Fernandom Filogranom pokrenulo je inicijativu sadnje stabla i financijske podrške obitelji za svako novorođeno dijete, a od prošloga siječnja zvona nekoliko župnih crkava poziva na radost zbog novoga života.

Zvukom zvona obilježava se rođenje djeteta i u mnogim drugim dijelovima Italije.

„Kad god na svijet dođe novo dijele Božje, treba o tome obavijestiti zajednicu, bez obzira hoćemo li uskoro slaviti krštenje ili ne“, kaže don Rino Valente iz Verderia (Lecce), dodajući kako običaj zvonjenja u čast novorođene djece u župi njegova rođenja postoji gotovo 17 godina i to ne samo za djecu iz kršćanskih već i iz muslimanskih obitelji.

„Toliko su puta očevi bili ganuti do suza, a žene iz sela dolazile bi se raspitati tko se rodio. Ljudi su bili ‘zaraženi’ smijehom“, prisjeća se don Rino.

Sve više talijanskih svećenika prihvaća ovaj hvale vrijedan običaj, svjesni kako je zbog pada nataliteta budućnost Italije ozbiljno ugrožena. Na ovaj je problem „koji prijeti opstanku naše zemlje“ upozorio i talijanski predsjednik Sergio Mattarella nakon što je nacionalna statistička agencija ISTAT objavila kako je 2019. godine rođeno 435.000 djece – pet tisuća manje nego 2018. i najmanje što je ikad zabilježeno u Italiji. Prošle godine preminulo je 647.000 ljudi, oko 14.000 više nego 2018. godine.

Trend pada nataliteta prisutan je i u Hrvatskoj u kojoj je 2018. godine broj umrlih bio za 15.994 viši od broja živorođenih: rodilo se 36.973 djece, a preminulo  52.967 ljudi.

I dok će neki cinično zaključiti kako zvuk zvona ne može popraviti demografsku sliku, mi ćemo ipak s radošću i simpatijom pozdraviti inicijativu talijanskih vjernika i njihovih župnika vjerujući kako i odjek ovakvih poteza, baš poput odjeka zvona, može postati svakodnevni podsjetnik na najvažnije ljudske i životne vrijednosti.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net