Ano Jawhar Abdulmasih Abdoka, jedini kršćanski ministar u novoj vladi Iračkog Kurdistana, prisegnuo je na svoju dužnost položivši ruku na 400 godina staru Bibliju koju su zapalili islamisti.

Abdoka je kao predstavnik Saveza nacionalnog jedinstva, koji okuplja Asirce, Sirijce i Kaldejce, imenovan na čelo Ministarstva prometa i komunikacija u vladi premijera Masroura Barzanija, javlja AsiaNews.

Odluku o prisezi donio je kako bi “dokazao da će kršćani uvijek ostati bitan dio” ove regije te kako je, unatoč progonu i nasilju, za kršćane, Kaldejce, Asirce i Sirijce “izazov” ostati u zemlji svojih očeva. U razgovoru za kurdsku novinsku agenciju Rudaw, Abdoka je poručio kako je ovim potezom htio podsjetiti na “odvratne zločine” koje je počinio ISIL, osobito nad kršćanima, Jazidima i jarsanima na području Ninive.

“Svi smo mi na različite načine bili pogođeni” djelovanjem džihadista i nosimo posljedice toga, zaključio je kršćanski ministar.

Irački Kurdistan je autonomna regija na sjeveru Iraka, s glavnim gradom Erbilom. Oko 8 milijuna ljudi živi na teritoriju kojim upravlja Kurdistanska regionalna vlada.

Tino Krvavica, AsiaNews | Bitno.net