Papa Franjo sutra započinje svoj apostolski pohod u Mongoliju, najrjeđe naseljenu zemlju na svijetu koja broji manje od 1500 katolika.

Mjesni biskup, Talijan Giorgio Marengo, prošle je godine kao 47-godišnjak postao najmlađi kardinal na svijetu, a zanimljivost vezana za njega je i ta da je Marengo već više od 20 godina egzorcist.

Gostujući kao predavač na prošlogodišnjem na 16. tečaju egzorcizma i molitve za oslobođenje, održanom u Rimu, Marengo je govorio o specifičnim zahtjevima djelovanja egzorcista u Mongoliji, rekavši kako mu prilaze mnogi nekršćani moleći ga za izbavljenje od đavoljeg utjecaja.

U sklopu evangelizacije Mongolije, gdje je vjera predaka snažno povezana s okultnim, đavolje djelovanje usmjereno je protiv preobraćenja, istaknuo je u predavanju Marengo, dodavši kako mnogi Mongoli u pripremi za krštenje počnu patiti od djelovanja zloduha zbog čega napuštaju vjeru.

“U ovakvim kontekstima prve evangelizacije, neprijatelj staje između kako bi spriječio ljude u pristajanju uz Krista”, naglasio je biskup. Prema logici tradicionalnog mongolskog šamanizma, život Isusa Krista primjer je neuspjeha i loše sreće, ističe, te se mnogi preobraćenici pitaju je li njihova odluka o postajanju kršćanima bila pogreškom.

U prirodnim religijama, božanstvo djeluje sukladno dinamici nagrade i kazne, što pobožnost svodi na magiju, objasnio je Marengo. No originalnost kršćanske vjere upravo je u tome što iz Krista izvire novi život, u svijetu koji sadrži misterij grijeha i zla, dodao je.

Biskup Marengo tijekom svojeg je predavanja podsjetio da je od ranih dana Crkve otpor obraćenju bio uobičajen, naglasivši da katolički svećenici trebaju ponavljati “djelatnost Isusovih učenika”, koja je “uključivala istjerivanje zloduha i liječenje bolesnih”.

Mongoli iznenađeni dolaskom Pape

Papin dolazak u Mongoliju zasigurno će osnažiti djelovanje malene katoličke zajednice te pomoći mjesnom stanovništvu da se upozna s Katoličkom Crkvom. Prema riječima salezijanca Jaroslava Vracovskýja, župnika Shuvuua, blizu glavnog grada Ulan Batora, većina stanovnika Mongolije “ne zna tko je papa niti zašto dolazi”.

“Mnogi ne razumiju što se događa niti koliko je važan ovaj događaj”, rekao je Vracovský nedavno u razgovoru za Crux.

Njegov subrat salezijanac koji također djeluje u Mongoliji, o. Paul Leung, kazao je kako je Papin dolazak “pozitivna stvar za tamošnju Crkvu”.

“Mongoli, premda nisu vjernici, iznenađeni su i žele vidjeti tko je taj Sveti Otac. Čak se i neki katolici pitaju zašto Papa dolazi, koja je svrha posjeta. To je dobra prilika da ljude upoznamo s Crkvom”, rekao je Leung.

Što se tiče rasporeda apostolskog pohoda Mongoliji, predviđa se da će Papa u Ulan Bator stići 1. rujna u 10 sati.

Ceremonija dobrodošlice održat će se 2. rujna u 9 sati, na Trgu Sukhbaatar, središnjem trgu glavnoga grada, nakon koje će uslijediti posjet predsjedniku Mongolije. Tog će prijepodneva Papa održati svoj prvi govor u prigodi susreta s vlastima, civilnim društvom i diplomatskim zborom te se susresti s predsjednikom Državnoga velikog Hurala i premijerom.

Istog dana, Papa će se susresti s biskupima, svećenicima, misionarima, Bogu posvećenim osobama i pastoralnim djelatnicima, u katedrali svetih Petra i Pavla, gdje će održati drugi govor.

Za nedjelju, 3. rujna, predviđen je ekumenski i međureligijski susret u „Hunskom kazalištu“, te sveta misa u „Steppe areni“, tijekom koje će Sveti Otac imati propovijed.

Posljednji dan posjeta, u ponedjeljak 4. rujna, Franjo će se susresti s karitativnim djelatnicima i inauguracijom Doma milosrđa, gdje će održati posljednji govor. U 11 sati i 30 minuta u međunarodnoj zračnoj luci u Ulan Batoru započet će ispraćaj, a u 12 sati polijetanje prema rimskoj međunarodnoj zračnoj luci Fiumicino.