Sportski i drugi mediji diljem svijeta raspisali su se nedavno o plemenitom činu poljskog nogometnog reprezentativca Jakuba Błaszczykowskog koji se vratio u Wisłu iz Krakova, klub u kojem je napravio svoje prve važnije korake, kako bi mu pomogao igrački, ali i financijski.

Wisła je trenutačno u financijskoj krizi, a Błaszczykowski je odlučio napustiti Bundesligu i svoj klub Wolfsburg  te se vratiti u Poljsku i pomoći poplatiti dugove koje je Wisła imala (poklonio im je oko 300.000 eura). Također, igrat će za njih i to praktički besplatno, jer je minimalnu plaću na koju svaki klub obvezuju pravila Poljskog nogometnog saveza odlučio donirati fondu s kojim se plaćaju ulaznice za djecu iz siromašnijih obitelji. Jakub Kuba Błaszczykowski, doduše, jest na smiraju svoje karijere nakon nekoliko ozbiljnih ozljeda koje su mu usporile ritam igre, ali ta činjenica nimalo ne umanjuje ljepotu njegova čina u kojem ovaj nogometaš vraća dug zajednici koja mu je pomogla, što ističu i poljski mediji.

„Nikada se nije dogodilo da se vrhunski nogometaš, nakon što je ostvario uspješnu međunarodnu karijeru, vrati u Poljsku i tu okonča svoj nogometni put“, pišu mediji.

Poljake ovaj njegov potez nije previše iznenadio jer Błaszczykowski, nekadašnji kapetan nogometne reprezentacije, već dugo vremena u svojoj rodnoj zemlji uživa status sportskog heroja – ili kako je to za njega rekao bivši nadbiskup krakovski Stanisław Dziwisiz – „dobroga Poljaka, domoljuba i katolika“.

Nogometaš je u više navrata govorio o svojoj katoličkoj vjeri, a nadbiskupija u Krakovu ga je svojedobno zamolila i da bude ambasador Svjetskog dana mladih koji se 2016. dogodio u tom gradu.

„Imam vjeru da nam Krist pomaže u svakodnevici i trudim se da ljude oko sebe na svoj način podsjećam da ne zaboravljaju na ono što je najvažnije, a to je vjera i molitva“, rekao je svojedobno nogometaš.

Svoju je vjeru sačuvao unatoč teškim životnim okolnostima, ili možda baš zbog njih. Kada je imao 10 godina njegov je otac alkoholičar nakon obiteljske svađe ubio njegovu majku, što se dogodilo praktički pred njegovim očima, a majka mu je izdahnula na rukama. Ostao je tako bez roditelja, a brigu za njega preuzeli su baka i ujak. Upravo ga je ujak, bivši nogometaš, nagovorio da nastavi s treniranjem nogometa, jer je mali Kuba nakon tragedije izgubio interes za sport u kojem je pokazivao veliki talent.

Njegova životna tragedija učinila ga je osjetljivim za patnju drugih. Kuba je jedan od društveno najangažiranijih poljskih nogometaša koji stoji iza zaklade koja pomaže djeci i mladima u potrebi i pomaže u raznim karitativnim akcijama.

Oženjen i otac dvije curice, Błaszczykowski je često isticao koliko mu znači sakramentalni život.

„Najvažnija za mene je svakodnevna euharistija i čitanje Svetog pisma. Nekada nemam volje za to jer sam slab čovjek, ali trudim se ne zanemarivati molitvu koja mi daje snagu. Znam da ni u novcu ni u slavi ne mogu naći takvu radost kao u bivanju s Bogom“, izjavio je svojedobno dodajući kako smatra svojom obvezom isticati vjeru u Isusa:

„Trudim se svjedočiti, a iz reakcija ljudi vidim da je moje svjedočanstvo primljeno. Gospodin ima plan za svakoga od nas, svakom je udijelio neke talente koje trebamo njegovati i tako davati svjedočanstvo vjere u Krista.“

Goran Andrijanić | Bitno.net