Novo istraživanje Pew centra pokazuje kako se brojni katolički svećenici pridržavaju Papine preporuke kako bi propovijedi trebale trajati najviše deset minute, donosi CNA. Istraživanje je obuhvatilo gotovo 50 tisuća propovijedi u nekoliko kršćanskih denominacija u SAD-u, a provedeno je tijekom travnja i svibnja.

Istraživanje je pokazalo kako prosječna propovijed traje oko 37 minuta, dok propovijedi katoličkih svećenika u prosjeku traju 14 minuta. Najduže traju propovijedi crnačkih protestanata (54 minuta). U evangeličkim crkvama traju oko 39 minuta, a u ostalim protestantskim zajednicama oko 25 minuta.

Pew centar je istraživanje proveo u 6431 različite crkvene zajednice. Istraživanje je pokazalo da se u 98 posto katoličkih propovijedi koristi riječ Bog i Isus. U katoličkim propovijedima se, za razliku od onih ostalih, vrlo često koriste i riječi: homilija, biskupija, euharistija i župljani. U crnačkim protestantskim propovijedima se može najčešće čuti riječ “aleluja”.

Relativno kratko trajanje katoličkih propovijedi povezano je s preporukom pape Franje koji je u veljači 2018. svećenicima poručio kako bi trebali imati kratke i zanimljive propovijedi.

“Propovijed mora biti dobro pripremljena, treba biti kratka… Zato, molim vas da propovijed bude kratka, ali da bude dobro pripremljena”, poručio je papa Franjo. Također je istaknuo kako neki vjernici drijemaju tijekom propovijedi, drugi brbljaju ili iziđu van popušiti cigaretu.

“Dragi svećenici, đakoni, biskupi, propovijed se priprema molitvom, proučavanjem riječi Božje i izradom jasnog i kratkog sažetka i ne smije biti duža od 10 minuta”, upozorio je tom prilikom papa Franjo.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net