Nakon 400 godina nazočnosti u Linzu, isusovačka zajednica u tome austrijskom gradu gasi se zbog nedostatka podmlatka, a njihovu crkvu preuzet će ukrajinska katolička zajednica, objavio u nedjelju 16. srpnja Kathpress.

„Oproštaj od Linza vrlo je bolan”, izjavio je u razgovoru za list Kurier provincijal o. Bernhard Bürgler, a zajednica se od grada oprašta izložbom o povijesti reda u Linzu, koji su u glavnom gradu austrijske savezne zemlje Gornje Austrije djelovali od 1600. godine do danas.

Oproštaj je obilježen misnim slavljem kojega su predvodili mjesni biskup Manfred Scheuer i provincijal o. Bernhard Bürgler.

Isusovci u sadašnjim okolnostima nisu imali druge mogućnosti nego napustiti Linz, izjavio je Bürgler. „Sve nas je manje i sve smo stariji. Stoga se moramo koncentrirati“, rekao je.

Dodao je kako je njihova nazočnost u Linzu tijekom četiri stoljeća obilježena dobrim odnosom s biskupijom i biskupom.

Odlazak iz Linza povezan je s nastojanjem usredotočenja na profil reda, a prema riječima provincijala na taj način bi se trebao „otvoriti prostor za ponešto novoga.“ Oproštaj od grada ionako nije potpun, jer će isusovci ostati nazočni u jednoj školi koja je dio obrazovne mreže reda.

Članovi provincije ubuduće se namjeravaju snažnije usredotočiti na duhovnost i angažman za više pravičnosti, za mlade i zaštitu klime.

Isusovci u Austriji pripadaju Srednjoeuropskoj isusovačkoj provinciji, koja ima 384 člana u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Litvi i Latviji, a sjedište joj je u Münchenu. U Austriji djeluje trenutačno 50 isusovaca u Innsbrucku, Grazu i Beču.

Kriza redovničkih zvanja u općoj krizi duhovnosti odražava se i na život isusovaca. Ima ljudi, kazao je o. Bürgler, koji se rado angažiraju i drže do isusovačke duhovnosti, ali se ne žele vezati za cijeli život. Živjeti zavjet celibata, čistoće i poslušnosti „mladima je možda teže nego što je to bilo ranije“, dodao je.
Kao odgovor na te okolnosti, provincija će pojačati rad s mladima, a u tu svrhu u Frankfurtu i Innsbrucku je pokrenula „radionice budućnosti“, namijenjene mladima koji traže vlastiti životni put.