“Upamti ovo, ti nevjerniče (arap. kafir)! Doći ćemo u Rim, doći ćemo u Rim, ako Bog da (arap. inšallah)!”, poruka je koju su teroristi tzv. Islamske države poslali papi Franji.

Video koji se širi internetom nastao je u filipinskom gradu Marawiju, a prikazuje i uništavanje križa i kipa Blažene Djevice Marije, te završava prizorom crkve u plamenu i prijetnjom kako će “religija križa biti slomljena”.

Također, nakon krvavog napada u Barceloni u kojemu je život izgubilo petnaest osoba, islamisti su putem aplikacije Telegram poručili kako je njihov sljedeći cilj Vatikan, te pozvali “usamljene vukove” da svojim “vozilima napadnu određene ciljeve”. Prijetnju terorista objavila je američka stranica Site koja se bavi praćenjem aktivnosti islamista.

Na jučer objavljenoj fotografiji džihadisti su posebnu poruku poslali svojim talijanskim suborcima. Prizor muškarca s nožem u ruci, uz poruku “Devi combatterli – Moraš ih napasti”, jeziva je poruka s jasnim ciljem.

Prijetnje je u razgovoru za švicarski portal cath.ch komentirao zapovjednik Švicarske garde Christoph Graf izjavivši kako su “pripremljeni za napade”.

“Pitanje je trenutka kada će se napad dogoditi u Rimu, no mi smo za to spremni”, kazao je Graf.

Talijanske vlasti svjesne su kako je Vatikan jedna od potencijalnih meta, stoga su mjere sigurnosti na vrlo visokoj razini. Glavna ulica koja vodi do bazilike sv. Petra (Via della Conciliazione) zatvorena je za promet, a prisutnost policajaca u civilu dodatno pojačana.

Prisutnost policije komentirali su i neki od turista i hodočasnika potvrdivši kako se zbog povećane prisutnosti policije ipak osjećaju sigurnijima.

“Bio sam prestrašen zbog tolikih napada i prijetnji, no vidim kako ovdje postoji visok stupanj osiguranja, čak je i vojska na ulicama. Čovjek se osjeća sigurnim i zaštićenim, i to je umirujuće”, kazao je za Romereports.com jedan od brojnih rimskih turista.

Svjetski mediji prenose kako su brojne važne građevine diljem svijeta dodatno osigurane. Ispred ulaza u kelnsku katedralu postavljeni su zaštitni betonski blokovi, dok su oko evangeličke crkve u Dresdenu, koja se pojavljuje u jednom od videa Islamske države, povećane mjere sigurnosti.

Talijanska policija izvijestila je kako je tijekom 2017. godine deportirala sedamdesetak osoba osumnjičenih za terorizam, dok je od 2015. godine deportirano njih 202.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net